Ambasadorul Poloniei la Bucureşti în vizită la Patriarhia Română

În ziua de 16 ianuarie 2015, la Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit pe Excelenţa Sa domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone în România.

Domnul ambasador a amintit bunele relaţii dintre cele două popoare de-a lungul istoriei, ce reprezintă premisa dezvoltării acestora în viitor. În acest sens, domnul ambasador a menţionat că în momentele dificile pentru poporul polonez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial numeroşi polonezi au fost primiţi cu multă ospitalitate în România, iar tezaurul Poloniei a fost păstrat la Mănăstirea Tismana. Domnia sa a apreciat contribuţia comună a celor două state membre ale Uniunii Europene la îmbogăţirea patrimoniului cultural spiritual european. E semnificativ faptul că Polonia este o ţară de limbă slavă şi de credinţă catolică, iar România este o ţară de limbă latină şi credinţă ortodoxă, acestea având vocaţia de-a fi punte de legătură între Orient şi Occident. Ambasadorul Poloniei la Bucureşti a subliniat rolul important al Bisericii Ortodoxe Române în societatea românească şi în susţinerea climatului de încredere şi respect reciproc între diferite comunităţi religioase din România. În acelaşi timp, Patriarhia Română are bune relaţii cu Biserica Ortodoxă din Polonia.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reliefat relaţiile actuale foarte bune dintre cele două popoare în plan bilateral economic, cultural, spiritual şi educaţional, Polonia fiind un reper de stabilitate şi dezvoltare economică, mai ales, în centrul şi răsăritul continentului european.

Domnul ambasador a mulţumit pentru sprijinul acordat de Patriarhia Română unor tineri polonezi pentru a studia la Facultăţi de Teologie Ortodoxă din România.

Patriarhul României a solicitat domnului ambasador sprijinul Ambasadei Poloniei pentru efectuarea unor pelerinaje organizate de Agenţia de pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Române la biserici şi mănăstiri din Polonia pentru o mai bună cunoaştere a culturii şi spiritualităţii poloneze, cu scopul consolidării relaţiilor de prietenie dintre cele două popoare.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Hirotonie la Mănăstirea Radu Vodă

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București, sâmbătă, 23 ianuarie 2021. În cadrul slujbei, diaconul Adrian Stolnicu a fost hirotonit preot pe seama…