„Am mai avut domnitori mari, dar niciunul ca el”: Sfântul Constantin Brâncoveanu, cinstit în Capitală

Martiriul Sfântului Constantin Brâncoveanu reprezintă una dintre cele mai frumoase pagini de istorie din marea carte a românilor, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul luni, la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală.

„Am mai avut domnitori mari care și-au iubit țara. Așa au fost Sfântul Ștefan, Matei Basarab, Corvinii, Mihai Viteazul și alții, dar niciunul ca el”, a subliniat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Niciunul atât de dăruit Bisericii și țării sale, niciunul atât de devotat supușilor săi, care a preferat pacea decât să vadă țara cotropită și oamenii morți în războaie. Dragostea lui față de pământul Țării Românești a fost fără de margini. De aceea, Biserica îl cinstește, de aceea oamenii îl consideră, dacă nu cel mai mare, printre cei mai mari domnitori pe care i-a avut pământul românesc”.

PS Timotei a slujit în pridvorul Bisericii „Sf. Gheorghe”-Nou, 16.08.2022. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

„Biserica îl consideră unul dintre marii ctitori, sprijinitor al Ortodoxiei și, mai ales, mărturisitor, mucenic, care nu a așezat nimic mai presus de dragostea față de Dumnezeu, nici chiar avuțiile, țara, familia”, a spus ierarhul.

PS Timotei a subliniat valoarea ctitoriilor brâncovenești și a spus că multe dintre ele sunt cunoscute în toată lumea și reprezintă „cele mai frumoase cărți de vizită pe care le are astăzi România”.

Una dintre aceste ctitorii este și Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou de la Kilometrul 0 al Capitalei. Lăcașul de cult are în patrimoniu cinstitele moaște ale Sfântului Constantin Brâncoveanu.

Anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la canonizarea Martirilor Brâncoveni. Tot în 1992 a fost canonizat Sfântul Antonie, ale cărui moaște au fost aduse de la mănăstirea vâlceană Iezer la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou, cu ocazia hramului de vară.

Moaștele Sfântului Antonie de la Iezer la Biserica „Sf. Gheorghe”-Nou, 16.08.2022. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Vezi mai multe imagini în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente