Alexei Mateevici, poetul evlaviei naționale

“Limba noastră” este una dintre cele mai frumoase creații din literatura română. O veritabilă odă adusă limbii române, poezia poartă în ea toată evlavia națională a autorului său, preotul basarabean Alexei Mateevici.

Născut în urmă cu exact 127 de ani, pe 16 martie 1888, Alexei Mateevici a crescut în spiritul dreptei credințe în Dumnezeu și al dragostei față de patria mamă, într-o perioadă tulbure, în care Basarabia se afla sub ocupația Imperiului Țarist. Urmând tradiția familiei, a ales calea preoției, fiind, în același timp, un fin cărturar. Pe lângă poezii, a publicat şi studii teologico-istorice, a tradus din autorii clasici ruşi și a colaborat la mai multe periodice bisericeşti şi laice din Chişinău, informează TRINITAS TV.

În timpul Primului Război Mondial a devenit preot militar, însoțind trupele Armatei Ruse pe frontul din Galiția. La doar 29 de ani, Alexei Mateevici s-a îmbolnăvit de tifos, trecând la Domnul în vara anului 1917, cu doar un an înainte de momentul pe care îl visase atât de mult, unirea Basarabiei cu țara mamă. Ca o moștenire lăsată peste veacuri, a scris cunoscuta sa poezie dedicată limbii române, cu doar cu o lună înainte să moară.

Deși viața sa pământească a Pr. Alexei Mateevici a fost una foarte scurtă, dragostea față de graiul și neamul românesc încă dăinuie. În semn de cinstire, din anul 1994, “Limba noastră”, a devenit imnul de stat al Republicii Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente