Alegeri bisericești în Arhiepiscopia Bucureștilor

În Arhiepiscopia Bucureștilor se desfășoară astăzi, 15 mai 2014, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alegerile membrilor clerici și mireni în Adunarea eparhială. Scrutinul este găzduit de 10 lăcașuri de cult din eparhie, informează Ziarul Lumina.

Adunarea eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei. „Menționăm că eparhia a fost împărțită în 10 circumscripții conform prevederilor regulamentare, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat binecuvântarea unor clerici și mireni, recomandați de protoierii, care au avut o activitate deosebită, pentru a candida în acest organism deliberativ eparhial. Alegerile vor fi prezidate de către delegații Preafericirii Sale, iar circumscripțiile au, mai întâi, o ședință pentru alegerea membrului cleric, iar după definitivarea alegerilor pentru membrul cleric, se vor desfășura alegeri pentru membrii mireni în Adunarea eparhială. Conform prevederilor statutare și regulamentare, Adunarea eparhială are 30 de membri de drept, dintre aceștia 10 membri clerici și 20 de membri mireni. De asemenea, din Adunarea eparhială pot face parte și membri onorifici, de până la maximum 10 persoane, dintre cele care au avut două mandate și s-au remarcat printr-o activitate deosebită. După alegeri, președinții circumscripțiilor vor înainta procesele-verbale către Centrul eparhial pentru a fi validate, iar la finalul ședințelor pentru alegeri vor înmâna mandatele membrilor aleși, cu care aceștia se vor prezenta la ședința Adunării eparhiale”, ne-a declarat arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Membrii Adunării eparhiale, clerici și mireni, se aleg pe termen de patru ani.

Atribuțiile Adunării eparhiale sunt: susținerea intereselor și drepturilor Bisericii și ale eparhiei, conform cu prevederile canonice, statutare și regulamentare bisericești; veghează la respectarea, în cuprinsul eparhiei, a măsurilor cu caracter unitar prevăzute de statut, regulamentele bisericești și de hotărârile organismelor bisericești centrale, privitoare la administrarea bunurilor mobile și imobile, ale unităților de cult din întreaga eparhie, precum și a altor bunuri patrimoniale, culturale și epitropești ale acestora. De asemenea, Adunarea eparhială susține instituțiile și așezămintele culturale, social-filantropice și economice ale eparhiei; aprobă înființarea, desființarea și delimitarea teritorială a protopopiatelor, la propunerea Consiliului eparhial; deleagă un cleric și doi mireni, dintre membrii adunării, ca reprezentanți eparhiali, în Adunarea Națională Bisericească; aprobă bugetul general al eparhiei, al instituțiilor și fundațiilor eparhiale etc.

Comentarii Facebook


Știri recente