Al VI-lea Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română

În perioada 21-23 septembrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad se desfășoară cel de-al VI-lea Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română. Evenimentul întrunește decani, preoți și profesori de la facultățile de teologie din țara noastră, reprezentanți ai Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, precum și numeroși studenți ai facultății teologice arădene. Delegații Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la eveniment sunt conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal și pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, după cum ne-a declarat George Giurgiu.

Congresul Facultăților de Teologie Ortodoxă a debutat duminică, 21 septembrie, cu o slujbă de Te Deum oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în capela facultății arădene, în prezența participanților. Deschiderea lucrărilor a avut loc luni, 22 septembrie, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” cu un cuvânt din partea pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, decanul facultății

În continuare, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu titlul „Teologia, slujire misionară în viața Bisericii”. Au urmat luări de cuvânt din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, conf. Univ. dr. Adrian Lemeni, pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță și prof. univ. dr. Lizica Mihuț, Președintele Consiliului Academic al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Lucrările congresului au fost prefațate de referatul intitulat „Direcții ale misiunii Bisericii astăzi. Rolul facultăților de Teologie Ortodoxă”, susținut de către pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, Președintele Senatului Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. În continuare, lucrările s-au desfășurat pe următoarele secțiuni: „Dimensiunea misionară a teologiei ortodoxe în contemporaneitate” și „Rolul Facultăților de Teologie Ortodoxă în contextul misiunii pastorale: priorități, provocări și perspectiv”. Moderatorii discuțiilor au fost pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță și pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Cu acest prilej, au susținut referate decanii și reprezentanții instituțiilor teologice de nivel academic din Patriarhia Română, de la București, Iași, Sibiu și Cluj-Napoca.

Congresul va continua marți, 23 septembrie cu a treia secțiune intitulată „Aspecte practice privind organizarea și buna desfășurare a procesului de pregătire academică și formare duhovnicească în Facultățile de Teologie Ortodoxă”, coordonată de conf. univ. dr. Adrian Lemeni. În cadrul acesteia urmând a fi discutate o serie de teme de actualitate din viața teologică românească, dintre care amintim următoarele: Stadiul implementării Hotărârilor ultimului Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă de la Mănăstirea Nicula; Prezentarea precizărilor referitoare la învățământul teologic universitar din protocolul semnat între Patriarhia Română, Ministerul Educației Naționale și Secretariatul de Stat pentru Culte; Regulamentul cadru de funcționare a facultăților/ departamentelor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române. Lucrările se vor încheia cu dezbaterea WGOTE (Working Group Orthodox Theological Education) „Calitatea procesului de învățământ în Facultățile de Teologie Ortodoxă. Discuții asupra situației actuale și perspective”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…