Al patrulea episcop al Caransebeșului comemorat la Eșelnița

Eparhia Caransebeșului și-a comemorat sâmbătă cel de-al patrulea episcop, pe ierarhul Iosif Traian Badescu înmormântat la cimitirul vechi din localitatea Eșelnița, județul Mehedinți.

Pentru Eparhia Caransebeșului anul 2020 este anul comemorativ al episcopului Iosif Traian Badescu – 100 de ani de la înscăunarea sa.

Mormântul Episcopului Iosif Traian Badescu. ©Episcopia Caransebeșului

Episcopii Lucian al Caransebeșului și Nicodim al Severinului și Strehaiei au oficiat o slujbă de pomenire și au sfințit crucea și placa comemorativă de la mormânt.

„A fost un moment comemorativ, de reculegere și meditație față de tot ceea ce a însemnat viața, activitatea și lucrarea vrednicului de pomenire episcopul Iosif Traian Badescu al Caransebeșului”, a subliniat PS Lucian.

„Dacă anul trecut l-am reînhumat pe vrednicul de pomenire episcop al Caransebeșului Veniamin Nistor în necropola Episcopiei noastre, iată în acest an am venit la Eșelnița să-l comemorăm, să-l pomenim și să-l cinstim pe episcopul Iosif, pentru că el s-a confundat cu Eparhia Caransebeșului, îmbrățișându-i pe toți preoții și credincioșii, bucurându-se și întristându-se alături de ei. A fost ctitor de locașuri sfinte, dar s-a remarcat printr-o viață trăită în smerenie, modestie și discreție”, a adăugat ierarhul.

La final, Părintele Episcop Lucian le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu” atât Preasfințitului Părinte Nicodim, cât și celor care au contribuit la amenajarea mormântului, dar și urmașilor episcopului Iosif.


Episcopul Iosif Traian Badescu s-a născut în 15 mai 1858, în Șopotul Vechi, judeţul Caraş-Severin – din botez Traian. A decedat în data de 11 iulie 1933 în Caransebeş și a dorit potrivit testamentului său să-și doarmă somnul de veci în cimitirul istoric din Parohia Eșelnița, lângă părinții săi. Vezi mai multe detalii biografice pe site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente