Al III-lea congres al Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania

Al treilea Congres general al Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania (ATORG) s-a desfășurat în perioada 15 – 17 octombrie, în Castelul Falkenstein, Germania, informează ‘Ziarul Lumina’. S-au purtat dialoguri despre credința ca virtute dinamică a creștinului.

Al treilea Congres al Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania a fost organizat anul acesta, cu binecuvântarea IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Europei Centrale și de Nord, de Filiala ‘Sfântul Siluan Athonitul’ din München și a adunat aproape 100 de participanți. În cadrul congresului, s-au purtat dialoguri duhovnicești despre credința ca virtute de căpătâi și importanța ei în viața tânărului creștin-ortodox.

Conferința de la Castelul Falkenstein s-a desfășurat în prezența președintelui ATORG, PS Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, și a avut ca invitat pe părintele Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. În cuvântarea sa, părintele Necula a definit credința drept o virtute dinamică a creștinului, implicându-l pe acesta cu toată ființa sa într-o relație de dragoste cu Dumnezeu și cu aproapele său. Credința îl aduce pe creștin dincolo de statutul de participant formal la cultul Bisericii, făcând din credincios o flacără vie, care nu se poate ascunde sub obroc.

Proiecte în colaborare cu Asociația ‘Nepsis’

Întâlnirea de anul acesta a mai avut în vedere întărirea contactelor cu cealaltă asociație a tinerilor români de peste hotare, Asociația ‘Nepsis’ a Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, care a împlinit anul acesta 10 ani de existență, fiind reprezentată la conferință de mai mulți tineri, între care și președintele organizației, Bogdan Grecu. Colaborarea dintre cele două asociații se stabilește în primul rând prin participarea reciprocă la activități, excursii și pelerinaje, pentru ca roadele întâlnirilor dintre tinerii ortodocși de peste hotare să se înmulțească de ambele părți.

Seara, înainte de Vecernie, a avut loc o serie de dezbateri desfășurate pe cinci grupe de discuții, tinerii putând alege între subiectele: ‘Dinamica credinței’, ‘Credința și superstițiile’, ‘Rugăciunea în tradiția duhovnicească a Sfântului Siluan Athonitul’, ‘Despre credință și necredință în lumea de azi’ și ‘Credința în mărturii biblice’.

Liturghie și agapă frățească la Parohia din Regensburg

Concluziile generale au fost prezentate apoi în plen, iar eventualele nelămuriri și întrebări au fost clarificate prin intermediul sfaturilor duhovnicești oferite de preoții prezenți la discuții.

Slujba Vecerniei de sâmbătă seara și Sfânta Liturghie săvârșită duminică, 17 octombrie, la Biserica românească de la Ostkirchliches Institut din Regensburg, alături de părintele paroh Alexandru Câmpeanu, au întregit programul adunării. PS Sofian a rostit un cuvânt de învățătură prin care a încurajat parohia din vechiul oraș de pe Dunăre în vederea înmulțirii activităților cu tinerii.

Părintele Constantin Necula a explicat înțelesul duhovnicesc al textului evanghelic de la Duminica a XXI-a după Rusalii, Pilda semănătorului. Adunarea s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de Parohia Regensburg și o vizită în centrul istoric al orașului care datează din perioada romană.

Comentarii Facebook


Știri recente