Ajutoare pentru sinistrații din județul Timiș

În această săptămână, Centrul eparhial din Timișoara a desfășurat mai multe acțiuni de întrajutorare pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma inundațiilor din localitățile Gătaia, Șemlacul Mare și Șemlacul Mic, informează „Ziarul Lumina”.

Alături de sprijinul Arhiepiscopiei Timișoarei, Patriarhia Română a contribuit cu un ajutor financiar substanțial.

În urmă cu aproximativ o lună, mai multe localități din județul Timiș au trecut prin încercări grele, din cauza inundațiilor provocate de râul Bârzava și pâraiele Gorovei și Fizeșeana. Arhiepiscopia Timișoarei s-a implicat direct în ajutorarea persoanelor sinistrate din zonă, prin ajutoarele trimise către cei afectați de inundații.

„Acum o lună, și eparhia noastră a fost afectată de inundații. Din fericire, apele s-au retras repede și mulțumim lui Dumnezeu că nu au făcut victime omenești. Desigur, pagubele materiale sunt însemnate, iar mulți oameni au ajuns pe drumuri. Alături de instituțiile statului și de toți oamenii de bine care au dorit să vină în sprijinul celor afectați de inundații, și Arhiepiscopia Timișoarei a realizat o colectă de bunuri materiale și bani, astfel încât sprijinul acordat de către eparhie să fie unul consistent. Timp de două săptămâni au fost organizate în toate parohiile din eparhia noastră colecte de bani și alimente. În urma acestor colecte, derulate pe parcursul a două săptămâni, Arhiepiscopia Timișoarei a reușit să adune suma de 105.000 lei, care va fi folosită pentru achiziția de materiale de construcții, în vederea reconstruirii caselor afectate. Acestei sume se adaugă și sprijinul financiar venit din partea Patriarhiei Române”, a precizat pr. Cristian Pavel, consilier la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În urma inundațiilor, sute de case au fost cuprinse de ape și numeroși oameni au fost evacuați din gospodăriile lor, întrucât apele au distrus totul în cale, lăsând în urmă pagube însemnate.

„Ne-a ajutat Dumnezeu ca nouă ani de zile să nu avem necazuri, dar așa, ca din senin, a venit peste noi această nenorocire. Apele râului Bârzava și ale mai multor pâraie din zonă, care au crescut în urma ploilor din ultima perioadă, au inundat mai multe case și gospodării din localitatea noastră. Sunt preot aici de 24 de ani și niciodată nu am văzut așa ceva. Totul s-a petrecut foarte repede, în 2-3 ore apa a crescut de la 30 cm la 80 cm, ajungând aproape de ferestrele caselor. În prima duminică, în cadrul cuvântului rostit la Sfânta Liturghie, am făcut un apel credincioșilor la solidaritate cu frații noștri afectați în mod direct de viitură, ale căror gospodării au fost distruse aproape în totalitate. Credincioșii s-au mobilizat și au venit în ajutorul oamenilor care nu mai puteau dormi în casele lor, găzduindu-i pentru o perioadă mai lungă de timp. Arhiepiscopia Timișoarei s-a îngrijit de parohia noastră, rău afectată de pe urma inundațiilor. Au venit în primul rând telefoanele după aflarea veștii legate de situația noastră, iar apoi, sprijinul direct acordat, atât material, cât și prin prezența la fața locului a preoților și consilierilor de la Centrul eparhial. Mulțumim pe această cale Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae și Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul pentru purtarea de grijă și dragostea arătate, dar și tuturor preoților și credincioșilor care au venit în ajutorul nostru”, a declarat pr. Adam Rugaci, parohul Bisericii „Învierea Domnului” din Gătaia.

Comentarii Facebook


Știri recente