Ajunul Sfinților Trei Ierarhi sărbătorit la Caransebeș și Reșița

În ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” și Secția de Teologie Ortodoxă-Didactică din Caransebeş și-au cinstit ocrotitorii. Evenimentele au debutat în Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. În deschiderea manifestării s-a vizionat sinaxarul Sfinților Trei Ierarhi, iar în continuare studenții teologi au rostit scurte disertații din operele sfinților ierarhi. În încheiere Corul „Tibiscum” al Secției de Teologie Ortodoxă-Didactică din Caransebeş a oferit un recital în cinstea patronilor școlilor de teologie.

La eveniment au fost prezenți conducerea Universității „Eftimie Murgu”, preoți din municipiul Reșița, studenți teologi, precum și un numeros auditoriu. Manifestarea culturală s-a bucurat și de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului care a rostit un cuvânt de binecuvântare, iar la final a împărțit tuturor celor prezenți iconițe cu Sfinții Trei Ierarhi și calendare.

„Suntem în anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete și sigur Sfinții Trei Ierarhi au fost mari păstori de suflete și L-au urmat pe Păstorul cel bun și blând, pe Marele Arhiereu Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De aceea în acest an comemorativ trebuie să reflectăm mai mult la viața, opera și lucrarea sfinților ierarhi, care întradevăr L-au urmat îndeaproape pe Mântuitorul și au fost mari păstori de suflete. Prin cinstirea Sfinților Trei Ierarhi noi îi cinstim pe marii părinți ai Bisericii, pe cei pe care îi numim de fiecare dată mari păstori de suflete, mari dascăli ai lumii și ierarhi”, a arătat Preasfințitul Lucian.

La Caransebeș manifestarea cultural-spirituală a avut loc în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului Eparhial. Elevii seminariști au pus în fața auditoriului câteva meditații duhovnicești cu referire la temele principale din operele Sfinților Trei Ierarhi. În continuare părintele profesor arhid. Vicențiu Românu a prezentat o disertație cu privire la viaţa şi activitatea marilor ierarhi şi dascăli ai Bisericii noastre.În încheiere cele două coruri ale Seminarului Teologic au susținut un buchet de cântari psaltice și pricesne închinate sărbătorii.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente