Agheasma Mare este sfințitoare, vindecătoare și eliberatoare: Patriarhul Daniel

„Trei sunt lucrările deosebite ale acestei ape sfințite de Botezul Domnului. Agheasma Mare este sfințitoare, vindecătoare și eliberatoare de patimi egoiste și de duhuri rele”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în omilia rostită la sfințirea cea mare a apei.

Părintele Patriarh a explicat atât folosul sfințirii care „se oficiază numai în legătură cu sărbătoarea Botezului Domnului” cât și a Aghesmei Mari.

„Ea este sfințitoare de suflet, de trup, de locuințe, de gospodării, este vindecătoare de boli sufletești și trupești și alungă patimile și duhurile necurate”, a evidențiat Preafericirea Sa.

De aceea în timpul anului, a semnalat Patriarhul României, cei bolnavi și cei care nu se pot împărtăși iau Agheasmă Mare, iar când omul are tulburări, încercări în viață, folosește această apă sfințită.

Slujba de sfințire a Aghesmei Mari la Catedrala Patriarhală. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh a mai explicat că Agheasma Mare se folosește la sfințirea multor obiecte care sunt necesare pentru cultul ortodox: Sf. Antimis, veșminte bisericești, clopote, etc.

În finalul omiliei rostite, Preafericirea Sa a arătat că prin această sfințire mare a apei, ne aducem aminte cu bucurie de Botezul Domnului în Iordan, fiindcă cel care S-a botezat în Iordan este prezent la sfințire.

„Când Mântuitorul a devenit om S-a întrupat din interiorul umanității și a sfințit mai întâi natura umană, apoi steaua minunată care s-a arătat magilor a sfințit toți aștrii, toate galaxiile, iar prin nașterea în peștera Betleemului, Hristos a sfințit pământul, iar astăzi, sfințește firea apelor”.

Vezi mai multe imagini de la sfințirea Aghesmei Mari în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente