Agheasma Mare este sfințitoare, vindecătoare și eliberatoare: Patriarhul Daniel

„Trei sunt lucrările deosebite ale acestei ape sfințite de Botezul Domnului. Agheasma Mare este sfințitoare, vindecătoare și eliberatoare de patimi egoiste și de duhuri rele”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în omilia rostită la sfințirea cea mare a apei.

Părintele Patriarh a explicat atât folosul sfințirii care „se oficiază numai în legătură cu sărbătoarea Botezului Domnului” cât și a Aghesmei Mari.

„Ea este sfințitoare de suflet, de trup, de locuințe, de gospodării, este vindecătoare de boli sufletești și trupești și alungă patimile și duhurile necurate”, a evidențiat Preafericirea Sa.

De aceea în timpul anului, a semnalat Patriarhul României, cei bolnavi și cei care nu se pot împărtăși iau Agheasmă Mare, iar când omul are tulburări, încercări în viață, folosește această apă sfințită.

Slujba de sfințire a Aghesmei Mari la Catedrala Patriarhală. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh a mai explicat că Agheasma Mare se folosește la sfințirea multor obiecte care sunt necesare pentru cultul ortodox: Sf. Antimis, veșminte bisericești, clopote, etc.

În finalul omiliei rostite, Preafericirea Sa a arătat că prin această sfințire mare a apei, ne aducem aminte cu bucurie de Botezul Domnului în Iordan, fiindcă cel care S-a botezat în Iordan este prezent la sfințire.

„Când Mântuitorul a devenit om S-a întrupat din interiorul umanității și a sfințit mai întâi natura umană, apoi steaua minunată care s-a arătat magilor a sfințit toți aștrii, toate galaxiile, iar prin nașterea în peștera Betleemului, Hristos a sfințit pământul, iar astăzi, sfințește firea apelor”.

Vezi mai multe imagini de la sfințirea Aghesmei Mari în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

#CaleaPostului: Nu te teme!

Nu au înțeles nici ucenicii Lui la început, dar epoca fricii se încheia odată cu venirea Celui mai smerit și Celui mai puternic Împărat. „Nu te teme, fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine, şezând pe…