Adunarea Generală a Federației Filantropia

La Centrul național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” al Patriarhiei Române din București, a avut loc, în perioada 7-8 mai 2014, Adunarea Generală a Federației Filantropia, în cadrul căreia s-a prezentat raportul general al acestei organizații pe anul 2013 și s-au evaluat stadiile de implementare a celor mai importante proiecte desfășurate de asociațiile și fundațiile membre în cadrul federației, informează „Ziarul Lumina”.

La Adunarea Generală a Federației Filantropia au participat delegați ai tuturor asociațiilor și fundațiilor membre, împreună cu consilierii de la sectoarele social-filantropice din cadrul eparhiilor Patriarhiei Române. Ședința Adunării Generale a federației a fost prezidată de consilierul patriarhal Radu Neuman, coordonatorul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române și directorul general al Federației Filantropia, și de părintele consilier patriarhal Dorel-Nicolae Moțoc, director executiv al Federației Filantropia. Pe ordinea de zi a adunării s-au aflat mai multe puncte, dintre care amintim: prezentarea raportului general al Federației Filantropia pe anul 2013, aprobarea raportării gestiunii pe anul trecut, aprobarea raportului cenzorului și a bugetului, prezentarea primului draft al compendiului de bune practici în ceea ce privește furnizarea serviciilor social-filantropice. „Pe parcursul primei zile s-au analizat documentele care fac obiectul unei adunări generale dedicate în special descărcării de activitate și gestiune pentru anul 2013. S-au trecut în revistă stadiul tuturor proiectelor care există în momentul de față, precum și inițiativele care sunt pregătite pentru perioada următoare. În același timp, s-a luat act și de anumite situații mai puțin plăcute și s-au propus modalități de susținere a intervențiilor pentru accelerarea rambursării de noi fonduri care întârzie și care îngreunează activitatea. De asemenea, a fost discutat stadiul implementării proiectului în urma căruia va fi dezvoltat compendiul de bune practici în ceea ce privește lucrarea social-filantropică. Nu este o activitate ușoară pentru că trebuie găsite, cu sprijinul fiecărei organizații și al fiecărei eparhii, acele servicii care reprezintă într-adevăr un model de bune practici pentru a putea fi oferit tuturor. Cei care au nevoie sau doresc să înființeze un serviciu sau să dezvolte un proiect trebuie să știe care dintre colegi au înființat și au administrat ceva asemănător; există cu succes în altă parte un proiect similar din care se pot inspira”, ne-a spus pr. consilier patriarhal Dorel-Nicolae Moțoc.

O parte a întâlnirii de la București fost rezervată implicării Federației Filantropia în dezbaterea publică pe marginea unor teme de interes național, cum ar fi includerea în școlile de stat a educației pentru sănătate și a riscului acestui demers. „S-a discutat și despre temele de actualitate, în special despre educația pentru sănătate. S-a vorbit despre oportunitatea și diversitatea modalităților în care poate fi făcută această educație pentru sănătate și în ce măsură corpul profesoral actual este pregătit pentru astfel de cursuri. Trebuie să vedem dacă astfel de cursuri sunt oportune de la o vârstă foarte mică, mai ales în contextul în care informația este brutal prezentată. S-a luat act și de unele inițiative din diverse zone ale țării în care, fie sub inspirație occidentală sau creație românească, au fost realizate unele forme alternative pentru aceste ore de educație pentru sănătate sau ore de educație sexuală, așa cum sunt numite în unele curricule școlare”, ne-a spus directorul executiv al Federației Filantropia.

Pe 8 mai, la lucrările Adunării Generale ale Federației Filantropia au participat și reprezentanții partenerului european Diakonisches Werk Hamburg, Germania, care va dezvolta o serie de proiecte cu organizația românească.

Comentarii Facebook


Știri recente