Adunarea generală a Asociaţiei Vasiliada

Aula “Mitropolitul Firmilian” a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei a găzduit vineri seara, 20 martie 2015, lucrările Adunării generale a Asociaţiei Vasiliada, organizaţie nonguvernamentală patronată de Mitropolia Olteniei, după cum ne-a transmis Diac. Gheorghe Cioiu şi Gabriela Firu. Întrunirea, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei şi Preşedintele de Onoare al Asociaţiei, s-a bucurat de prezenţa Excelenţei Sale doamna Emma Nicholson, Baroneasa de Winterbourne, Membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie şi Membru de Onoare al Asociaţiei Vasiliada din anul 2011. Pe ordinea de zi a sedintei de lucru a figurat prezentarea raportului de activitate si a raportului financiar pentru anul 2014, aprobarea raportului financiar si a bugetului previzionat pentru 2015, prezentarea si aprobarea strategiei si a obiectivelor pentru anul în curs.

În cuvântul rostit cu acest prilej, ÎPS Irineu a apreciat activitatea desfăşurată de Asociaţia Vasiliada în slujba aproapelui aflat în nevoie. “Această Asociaţie ce poartă numele Sfântului Vasile cel Mare îşi desfăşoară activitatea cu multă dragoste şi dăruire pentru cei aflaţi în nevoie. De altfel, toţi suntem chemaţi prin mărturisirea noastră de credinţă să-i cercetăm, să-i ajutăm pe semenii de lângă noi. Dumnezeu ne-a dat porunca, ne-a dat posibilitatea şi oportunitatea să venim în sprijinul lor. De aceea avem şi cuvântul întâlnit în Sfintele Scripturi şi şi la slujbele noastre religioase: aproapele. Adică omul de lângă noi aflat în suferinţă, aflat în necaz, indiferent cine ar fi el. Acela despre care Dumnezeu ne vorbeşte când ne îndeamnă: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi!(Matei 22, 39) Iar Vasiliada şi-a propus acest lucru şi încearcă să-l pună în aplicare prin membrii şi voluntarii săi, prin programele pe care le derulează în sprijinul oamenilor aflaţi în dificultate, cu precădere a copiilor şi a bătrânilor”, a spus Mitropolitul Olteniei.

Sprijin pentru copiii cu deficienţe de auz

Invitată să ia cuvântul, Excelenţa Sa Baroneasa Emma Nicholson a subliniat necesitatea parteneriatului Stat-Biserică în cadrul acţiunilor de caritate. “Deşi Statul crede că ar trebui şi poate să rezolve toate problemele cetăţeanului, chiar şi atunci când face cele mai bune şi lăudabile eforturi, el rămâne totuşi o autoritate, o organizaţie dominantă. Şi acest lucru este opus la ceea ce au nevoie oamenii aflaţi în dificultate. Statul trebuie să facă politici, să identifice standarde şi să se bazeze în acţiunile sociale pe parteneriate cu societatea civilă, în cazul nostru Biserica. Spunea IPS Irineu despre îndemnul biblic Iubeşte-ţi aproapele! Ori Statul prin natura lui nu face asta, chiar şi faptele bune le face fără a avea ca fundament iubirea. Pe de altă parte, vedem cum în statele musulmane această combinaţie religie-politică este destul de periculoasă pentru că statul ajunge să controleze totul, de la minte la suflet şi corp. În democraţie se pune însă o altă întrebare: cum facem ca Statul să fie bun? Şi cred că aici intervine rolul Bisericii. Noi admirăm foarte mult activitatea Asociaţiei Vasiliada, vă mulţumim în numele celor aflaţi în dificultate pentru ceea ce faceţi şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună la un nou proiect care să vină în sprijinul copiilor care nu aud şi pe care noi dorim să-i învăţăm să vorbească”, a precizat Excelenţa Sa Emma Nicholson, Membru de Onoare al Asociaţiei Vasiliada.

Preşedintele Asociaţiei Vasiliada, părintele Adrian Stănulică, a amintit câteva dintre obiectivele propuse pentru anul în curs. “Unul dintre obiective este de a continua proiectele pe care le avem în desfăşurare, pentru că ne dorim să asigurăm servicii sociale stabile şi pe termen lung beneficiarilor, astfel încât aceştia să poată să depăşească situaţiile dificile cu care se confruntă, dar de asemenea avem în vedere să dezvoltăm noi proiecte sociale, în special în domeniul sprijinirii copiilor cu deficienţe de auz şi de asemenea a educaţiei copiilor din mediul rural”, a subliniat pr. Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei Vasiliada.

În anul 2014, în cadrul celor 9 aşezăminte ale Asociaţiei Vasiliada au fost acordate servicii sociale unui număr de 2954 de beneficiari, fiind implicaţi în proiectele sociale 67 de voluntari.

Comentarii Facebook


Știri recente