Adunarea Eparhială a Episcopiei Severinului și Strehaiei

La Centrul Eparhial din Drobeta Turnu Severin s-au desfășurat marți, 29 ianuarie 2013, lucrările anuale ale Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului și Strehaiei. Ședința forului ecleziastic a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești la Paraclisul Catedralei Episcopale, de către Preasfințitul Nicodim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum informează Cătălin Cernătescu, Redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Lucrările în plen, conduse de Preasfințitul Părinte au fost dezbătute în sala „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial. Cei 30 de membri ai Adunării, dintre care 20 sunt mireni, au realizat bilanțul activităților Eparhiei din anul 2012, sub aspect teologic-educațional, cultural-misionar și social-filantropic și au aprobat proiectele propuse pentru anul 2013.

<b>În ceea ce privește misiunea Bisericii</B>, aceasta s-a realizat prin atelierul de icoane al Eparhiei, revista „Didahia”, postul de radio Lumina, site-urile eparhiale și prin diverse materiale transmise către trustul Basilica al Patriarhiei Române.

Eparhia Severinului a câștigat cu filmul „Departe de lume, aproape de veșnicie” Premiul de excelență la ediția a XIX-a a Festivalului-concurs cu tematică religioasă, „Lumină din lumină” de la Curtea de Argeș. Pe acest segment, importantă este și emisiunea TV „Lumină lină”, urmărită de mii de credincioși mehedințeni.

Pentru a întărirea activității misionare și pentru a constitui adevărate centre de spiritualitate ortodoxă s-au construit biserici în satele și localitățile unde mișcarea prozelitistă era mai agresivă. De asemenea, au fost înființate două parohii în localitățile cu mai multe biserici și cu un număr mare de familii, fiind numiți preoți pentru a deservi aceste parohii.

<b>Activitatea Episcopiei Severinului pe plan teologic-educațional</b> a fost una complexă. 115 copii din 11 parohii au fost implicați în Concursul Național „Copilul învață iubirea lui Hristos „, iar alți 134 de copii au mers în tabără la Mănăstirea Caraiman, în cadrul proiectului „Alege Școala”, inițiat de Patriarhia Română. Sute de copii au participat la realizarea revistei „Didahia pentru copii și părinți” și a emisiunii radiofonice „Păhărelul cu nectar” la Radio Lumina. La nivelul Episcopiei s-au derulat mai multe programe de formare profesională: „Operator introducere, prelucrare și validare date”; „Muzeograf” (specializare); „Formator” și „Comunicare în limba engleză”. Pe parcursul lui 2012 au fost promovate în mod deosebit tradițiile comune cu românii din Valea Timocului prin proiectul „Identitate, cultură și tradiție comună în spațiul transfrontalier româno-sîrb” finanțat în cadrului Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

În decursul anului 2012, au fost organizate două conferințe preoțești, în cadrul cărora au susținut comunicări profesori de renume din învățământul universitar.

Din luna august a anului trecut, a fost înființat Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare.

7 biserici mehedințene au fost sfințite sau resfințite de Părintele Episcop Nicodim, binecuvântând în acest fel, truda credincioșilor de pe aceste plaiuri. De asemenea, au fost săvârșite 7 hirotonii, 6 de preot și 1 de diacon.

<b>Sub raport cultural-misionar</b>, anul 2012 a fost unul plin de realizări. Editura Didahia Severin a Centrului Eparhial a scos la lumină o serie de cărți îngrijite de ostenitori ai Episcopiei Severinului și Strehaiei, dintre care cea mai importantă este reeditarea cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național a volumului de muzică bizantină „Anton Pann, Heruvico-Chinonicar”, după 165 de ani. O apariție editorială a Centrului Eparhial destinată elevilor este revista „Didahia pentru copii și parinți”, cu un tiraj de 4000 exemplare lunar, distribuită în școlile din județ prin implicarea profesorilor de religie.

<b>Pe plan social-filantropic</b>, atenția Centrului Eparhial a fost îndreptată către persoanele defavorizate: copii, bătrâni sau persoane cu nevoi speciale. Pentru persoanele cu deficiență de vedere, pe lângă apariții editoriale curente cum ar fi calendarul în scriere braille si revista „Raze de lumină” , în premieră a fost editat un material cu Rânduiala Tainei Sfintei Împărtășanii.

În acest an la Catedrala Episcopală, cât și în parohiile Eparhiei și în câteva instituții sociale, s-a săvârșit săptămânal Slujba Tainei Sfântului Maslu.

În anul 2013, cu binecuvântarea ierarhului locului, Sfânta Liturghie va fi săvârșită mult mai des la bisericile din Eparhie, urmând exemplul mănăstirilor din cuprinsul Eparhiei și al Catedralei Episcopale unde această slujbă euharistică este oficiată zilnic. Alte obiective pentru anul 2013 constau în intensificarea colectei pentru susținerea construirii Catedralei Mântuirii Neamului și continuarea lucrărilor la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Comentarii Facebook


Știri recente