Adriana Ene: Poveștile sunt ca niște cufere. Comorile găsite în ele depind de cheia cu care le deschidem

Adriana Ene, realizatoare Trinitas TV și Radio Trinitas, a acordat un interviu jurnalistei Lucia Toader de la TVR. Ea a vorbit despre fascinația tinerilor pentru tehnologie, despre rolul terapeutic al poveștii și despre poveste ca modalitate de păstrare a legăturii dintre România și copiii români născuți în diaspora.

Jurnalista TVR a întrebat-o pe realizatoarea Trinitas TV cum reușește să atragă publicul tânăr spre poveste într-o epocă în care tinerii sunt mai mult atrași de tehnologie.

„Tehnologia a devenit un aspect semnificativ în viața noastră, a tuturor, și cred că nu ar trebui să o privim ca pe un inamic pe care am vrea să-l învingem. Mai bine să o avem aliat în activitățile noastre și să învățăm să o folosim tocmai pentru a construi imagini și mesaje utile și cu sens pentru copii și tineri”, a răspuns Adriana Ene.

„Povestea are o bogăție nemărginită de imagini și de mesaje. Ea nu are vârstă și nici obstacole de evoluție. Se poate adapta tuturor timpurilor și situațiilor deoarece – indiferent de momentul istoric al vieții noastre – emoțiile, dorințele, nevoile, căutările, bucuriile sau suferințele fac parte din ființa umană.”

Educație și psihoterapie prin povești

În continuare, Adriana Ene a vorbit despre folosirea poveștii în educarea și formarea tinerilor.

„Utilizând povestea, am observat schimbările pozitive care se petreceau cu aceștia de la o întâlnire la alta”, a explicat ea. „Prin poveste devii mai cursiv în exprimare, mai curajos în comunicare, îți îmbogățești vocabularul dar și experiența de cunoaștere și de interacțiune.”

„Acestea toate fac parte din ceea ce putem cu toții observa și poartă numele de cunoaștere comună. Pentru mine este și experiență deoarece, i-am văzut și observat pe copii parcurgând, cu ajutorul poveștii, aceste etape de dezvoltare”, a adăugat realizatoarea Radio Trinitas și Trinitas TV.

„Există povești terapeutice adecvate nu doar pentru diferitele etape de vârstă ale copiilor dar și pentru diferite probleme, suferințe, traume, situații dificile cu care copiii, adolescenții, adulții se pot confrunta pe parcursul vieții lor.”

Universalitatea poveștii

Întrebată dacă este o vârstă pentru poveste, ea a precizat că nu, fiindcă „poveștile sunt asemeni cuferelor cu comori, cu o singură diferență: în funcție de cheia cu care le deschidem, găsim alte nestemate”.

Adriana Ene a mai vorbit despre poveste ca punte între generații și instrument de construire a identității naționale.

„Nu putem neglija un element esențial: copiii din afara granițelor țării noastre, mare parte dintre ei, s-au născut în diaspora. Limba română nu le este chiar la îndemână, le-a fi mai ușor să se exprime și să vorbească în limba țării în care trăiesc și învață”, a spus ea.

„Povestea poate fi una dintre variantele prin care pot rămâne în contact cu limba română, cu tradițiile noastre, cu credința și zestrea culturală a țării în care părinții lor s-au născut și în care ei mai vin doar în vizită la bunicii ce vor pleca într-o bună zi și vor lăsa în urma lor doar poveștile.


Adriana Ene a absolvit facultățile de Teologie și de Psihologie, precum și cursurile de comunicare ale Universității din București. A studiat Storytelling la Emerson College East Sussex din Anglia și este realizatoarea emisiunii „Bucuria poveștilor” la Radio Trinitas și Trinitas TV. Este psihoterapeut prin psihodramă în curs de supervizare.

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente