Administratori de cimitire din șase țări distinși de Patriarhul Daniel: Au păstrat memoria soldaților români

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a semnat la sfârșitul anului trecut mai multe diplome comemorative pentru administratorii unor cimitire militare și civile din Austria, Germania, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Distincțiile sunt însoțite de medalii și oferite prin preoții parohi din diaspora, în memoria soldaților români căzuți în Primul Război Mondial și înmormântați în cimitirele respective.

Transmiterea acestor distincții are o semnificație deosebită.

„Comemorarea victimelor conflictelor militare constituie un apel, dar și un semnal cu privire la atrocitățile războaielor, care provoacă atâta suferință inutilă atât celor implicați, cât și celor nevinovați, ca victime colaterale: răniți, orfani, văduve”, explică Părintele Cătălin Florin Soare de la Parohia „St. Pölten” din Austria.

Diplomele vor ajunge în această primăvară la administratorii cimitirelor militare din Austria: Viena,  Tulln, Zwentendorf, Trofaiach, Donawitz, Lebring-Sankt-Margarethen, Kittsee, Bruckneudorf, Sommerein, Sigmundherberg, Marchtrenk.

Documentele respective, împreună cu medaliile aferente, au fost traduse în limba germană și trimise preoților români din apropierea cimitirelor unde se organizează anual slujbe de pomenire pentru soldații români – o tradiție inițiată și perpetuată de clericii Parohiei „La Sfânta Înviere” din Viena.

În Austria de Jos, două dintre diplome au fost înmânate deja destinatarilor lor din două orașe: Tulln și Zwentendorf/Donau.

În data de 17 martie 2022, diploma și medalia au fost înmânate primarului orașului Tulln – Mag. Peter Eisenschenk, care a fost impresionat de atenția venită din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române și de frumusețea medaliei.

Primatul orașului Tulln a primit distincția în 17 martie 2022. Foto: Mitropolia Germaniei

Acestea i-au fost acordate în semn de recunoștință pentru întreținerea și înfrumusețarea parcelei din cadrul cimitirului orășenesc în care se află mormintele a 46 de soldați români.

Pentru cimitirul soldaților români din Zwentendorf, unde sunt înmormântați 155 de soldați români, diploma a fost transmisă miercuri, 7 aprilie, doamnei primar Marion Török, iar medalia părintelui romano-catolic Mag. Kazimierz Sanocki, prezent an de an la slujbele de pomenire (foto în deschiderea articolului).

Doamna primar a transmis alese mulțumiri Preafericirii Sale și a delegat pe Mag. Michael Ledwinka să compună un scurt mesaj. De asemenea, a înaintat o adresă autorităților superioare austriece în vederea renovării cimitirului militar românesc inaugurat în anul 1930.

Medalia comemorativă care a însoțit diplomele. Foto: Mitropolia Germaniei

În perioada dintre Paști și Rusalii se vor organiza din nou slujbe de pomenire la unele din cimitirele menționate.

„În acest an atât de încercat se va pune și mai mult accentul pe rugăciunea pentru încetarea războiului și pentru pacea și înțelegerea dintre popoarele lumii”, a precizat Părintele Cătălin Florin Soare de la Parohia „St. Pölten” din Austria.

Distincții similare vor primi și administrațiile altor cimitire din cele șase țări în care își dorm somnul de veci soldați români.

Distincțiile transmise de Părintele Patriarh Daniel au fost emise în contextul Anului Comemorativ 2021, desemnat „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor” în Patriarhia Română.


În cursul anului trecut, Ieromonahul Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, și Protosinghelul Athanasie Ulea, preot misionar la Centrul Bisericesc din München, au străbătut mii de kilometri pentru a inventaria locurile de odihnă ale eroilor români căzuți la datorie în Primul Război Mondial, când transilvănenii și bucovinenii erau recrutați în Armata Austro-Ungară.

Vezi și:

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente