„Adevărata lumină” – eveniment caritabil la Arad

În Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Aradului a avut loc vineri, 22 aprilie 2016, un spectacol caritabil susținut de componenții trupelor de teatru „Har” și „Integra”, coordonate de actriţa Oltea Blaga. Elevii actori au prezentat în faţa publicului „Adevărata lumină” de R. Sitariu şi „În  cerc”, un colaj din mai multe texte de Matei Vişniec.

Textele nu au fost alese întâmplător. Mesajul din „Adevărata lumină”, a fost transmis de un copil de 14 ani şi e unul foarte simplu şi clar:

„Adevărata lumină nu este cea dinafară, ci cea dinăuntru. Degeaba poţi vedea, dacă ai sufletul cotropit de întuneric. Întunericul nu apare pur şi simplu, el provine din lipsa luminii. Nu poţi spune despre un om nevăzător că este orb doar pentru că nu poate vedea lumea cu proprii săi ochi.”

Potrivit artistei Oltea Blaga în textele marelui dramaturg Vişniec, descoperim mesaje de o actualitate uluitoare.

„Oamenii se plâng de singurătate, dar o aleg. Se tem de ea, dar se afundă tot mai des cu un soi de plăcere vinovată, în însingurare. Ne ascundem de alţi oameni din teama de a nu ne lăsa descoperiţi aşa cum suntem în realitate, din teama de a fi judecaţi. Abandonăm pentru a nu fi abandonaţi. Ne ascundem, ne învârtim în jurul degetelor şi trăim momente triste de revelaţie în care aflăm că suntem în acelaşi loc”.

Beneficiarii spectacolului caritabil au fost copiii cu dizabilităţi mentale de diferite vârste  de la Asociaţia Integra Arad.

„Asociaţia păstrează contactul cu 60 de familii din Arad şi din judeţ şi pe toţi îi leagă același crez, de a lupta în numele copiilor pentru nişte drepturi elementare omeneşti. O activitate integrativă unică este faptul că unii din acești copii au format împreună cu micuții actori ai Trupei „Har”, Trupa „Integra Har”. Ambele trupe de teatru au participat la Festivalul Cultural Miraje de la Cluj (18-20 aprilie), unde Trupa „Integra Har” a obţinut premiul al III lea şi Trupa „Har” a adus acasă, la Arad , premiul cel mare: Trofeul”, ne spune arhim. Teofan Mada, vicar eparhial.

Comentarii Facebook


Știri recente