Activități social-filantropice în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul

Credincioșii din toată Moldova sunt așteptați, astăzi, 7 ianuarie 2013, în bisericile parohiale și de mănăstire pentru a participa la Sfânta Liturghie în cinstea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. Mai multe lăcașuri de închinăciune sunt ocrotite de Sfântul Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, parohiile aflate în sărbătoare au pregătit alimente pentru participanții la sfintele slujbe și pentru cei nevoiași, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani își serbează astăzi hramul. Programul liturgic a început aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. La final, Comitetul parohial a pregătit pentru toți cei prezenți câte o gustare caldă. În această dimineață se va oficia Utrenia și Sfânta Liturghie. „În fiecare an, la hramul bisericii noastre începem să trăim momentul frumos al comuniunii și al slujbei Soborului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi este sărbătorit hramul principal al parohiei și de aceea sunt invitați la slujba Vecerniei mai mulți preoți din oraș. Încercăm să invităm și creștinii din alte parohii ale orașului”, a spus pr. paroh Petru Fercal, care este și protopop misionar al Protopopiatului Botoșani. Tinerii din parohie vor merge astăzi la bătrânii din parohie care nu se pot deplasa, pentru a le oferi hrană caldă și pachete cu alimente. „Prin această acțiune dorim să transmitem tinerei generații dragostea pentru sfinți, pentru credința străbună și mai ales să conștientizeze importanța hramului parohiei. Astfel, încercăm să transmitem flacăra credinței vie și plină de lumină, de căldură și de slujire față de Dumnezeu. Încercăm, prin intermediul hramului, să invităm creștinii să participe la cursurile de muzică psaltică sau la atelierele de confecționare a costumelor naționale. Prin confecționarea costumelor care vor fi purtate de membrii corului bisericii noastre urmărim menținerea tradiției noastre”, a adăugat pr. paroh Petru Fercal. În așezământul pastoral-filantropic al parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” sunt organizate cursuri gratuite de pregătire pentru diferite discipline, în special pentru copiii care provin din familii fără posibilități materiale. În perioada sărbătorilor de iarnă, tinerii din parohie au pregătit colinde și obiceiuri de Anul Nou. Ei au colindat sediile mai multor instituții și firme din oraș. „Mergând pe la casele oamenilor, am invitat și alți tineri să se alăture activităților pe care parohia noastră le desfășoară. În acest fel, ne dorim să desfășurăm o activitate misionară mult mai activă și să extindem grupurile care să se implice în asistența socială”, a explicat pr. paroh Petru Fercal.

Pachete pentru persoanele asistate social la Piatra Neamț

Credincioșii din Piatra Neamț sunt așteptați astăzi la hramul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” – Mărăței. Această sărbătoare este un prilej pentru preoții și enoriașii acestei parohii de a-și aduce aminte de Sfântul Ioan Botezătorul și de vrednicii ctitori care au înălțat acest sfânt lăcaș la poalele Muntelui Pietricica. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia de către pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, alături de un sobor de preoți. „Întrucât pomenirea Sfântului Ioan Botezătorul este ultima din suita de sărbători, hramul bisericii noastre este prilej de a ne întâlni cu toți preoții din oraș și de la mănăstirile nemțene. Ne vom bucura cu toții de împreuna-slujire și de împărtășirea experiențelor duhovnicești”, a relatat pr. paroh Vasile Păvăleanu, care este și directorul adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Astăzi se va oficia Sfânta Liturghie, iar la final se va săvârși Parastasul pentru ctitorii Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. „Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la slujba Sfintei Liturghii a fost invitat arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și părinți stareți de la mănăstirile din județul Neamț. În cadrul cantinei sociale a parohiei noastre au fost pregătite peste 300 de pachete cu alimente pentru persoanele asistate social. După Sfânta Liturghie, se vor oferi iconițe pacienților internați în Spitalul Județean de Urgențe din Piatra Neamț. Rugăm pe Sfântul Ioan Botezătorul să-i ocrotească pe toți enoriașii noștri și pe toți locuitorii orașului Piatra Neamț”, a spus pr. paroh Vasile Păvăleanu.

Slujbă arhierească la Pașcani

Astăzi își va serba al doilea hram parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Canta din Iași. Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din incinta Spitalului Municipal din Pașcani își cinstește astăzi ocrotitorul. După cum ne-a relatat pr. Ioan Gigi Daniel, misionar de caritate la Spitalul Municipal din Pașcani și secretar al Protopopiatului Pașcani, Sfânta Liturghie va fi oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Tot astăzi va îmbrăca straie de sărbătoare Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din parohia Pojorâta, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, și Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cadrul Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc. Băcăuanii sunt așteptați astăzi la hramul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, care a împlinit anul trecut 200 de ani de când a fost târnosită prima dată.

Comentarii Facebook


Știri recente