Activități social-culturale în parohia Sfântul Vasile cel Mare – Tătărași

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” – Tătărași din Iași a îmbrăcat straie de sărbătoare în prima zi a anului 2013. Hramul acestei parohii a însemnat un moment de bucurie pentru enoriași, pentru preotul paroh și pentru părinții apropiați acestei biserici. În fiecare an, parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, împreună cu Asociația „Communio” din Iași, coordonată de dr. Eugenia Burdea, desfășoară activități pentru promovarea tradiției strămoșești.

În prima zi a anului calendaristic, credincioșii parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din cartierul ieșean Tătărași au sărbătorit Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos și pe Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Cinstirea ocrotitorului acestui sfânt lăcaș a început pe 31 decembrie 2012 cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, alături de un sobor de preoți și diaconi. La trecerea dintre ani, în lăcașul de închinăciune s-a săvârșit slujba de Te Deum, iar pe 1 ianuarie s-a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.

Cu sprijinul comitetului parohial a fost organizată o agapă frățească. „Prin serbarea hramului bisericii, am căutat trăirea credinței, ca manifestare. Dacă Dumnezeu ne va ajuta, pe 30 ianuarie, când vor fi pomeniți Sfinții Trei Ierarhi, vom încerca să dăm o conotație deosebită acestei sărbători”, ne-a spus pr. paroh Matei Coruga. La agapa frățească din ziua hramului au servit masa peste 60 de persoane. De asemenea, au fost oferite pachete cu alimente unui număr de peste 20 de familii nevoiașe sau bătrâni văduvi neajutorați. „Ne-am dorit să facem o faptă mică pentru a ne bucura de sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Știm cu toții că Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut prin activitatea de binefacere. El a făcut un întreg oraș, Vasiliada, unde locuiau cei bolnavi, cei care nu aveau hrană, cei care trebuiau ajutați și educați. Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre sfinții foarte vestiți ai Bisericii noastre. De această sărbătoare se leagă tradiția colindelor, a uratului și a semănatului”, a explicat pr. paroh Matei Coruga.

Atelierul de steluțe

În parohia „Sfântul Vasile cel Mare” – Tătărași din Iași au demarat, în urmă cu patru ani, proiectele „Vin Paștile” și „Împreună prin colind”, care au avut ca scop conservarea tradițiilor, culturii și a artei românești. Cele două proiecte au fost inițiate de dr. Eugenia Burdea, președinta Asociației „Communio”, care face parte din parohia „Sfântul Vasile cel Mare” și care are cabinetul medical în apropierea bisericii. „Casa de prăznuire arată ca un atelier de la începutul lunii decembrie. Copiii de la școlile din Iași, dar și tinerii de la Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Iași confecționează steluțe pentru a vesti Nașterea Domnului pe străzile din Iași. La final ei susțin un repertoriu de colinde în Catedrala mitropolitană din Iași. La noi în parohie, aproape în fiecare casă există câte o steluță așezată sub icoane. Cred că acest lucru este o mare bucurie pentru creștinii noștri. În prima zi a anului a venit la casa parohială un copil care ne-a cerut o stea confecționată în așezământul social pentru a merge pe la casele oamenilor să cânte „Steaua sus răsare”. Am văzut o mare bucurie pe fața acelui copil când a luat steluța și a plecat să colinde. Dr. Eugenia Burdea este medicul credincioșilor din parohia noastră. A lucrat foarte mulți ani la Serviciul de Ambulanță. Pe foarte mulți dintre parohienii noștri îi asistă ca medic până la trecerea la viața de dincolo. De aceea, dr. Eugenia Burdea completează foarte frumos activitatea pastorală din parohia noastră. În același timp, educatoarea Codruța Nicolau aduce în așezământul social copiii de la grădiniță pentru a-i învăța să încondeieze ouă înainte de Paști. Ouăle încondeiate sunt așezate în Săptămâna Mare sub Sfânta Cruce și stau acolo până în noaptea de Înviere, când sunt sfințite. Este îmbucurător faptul că mulți copii sunt implicați în astfel de activități, pentru că trebuie să ținem tradițiile noastre sfinte”, a adăugat pr. paroh Matei Coruga. Anul trecut, în prima zi de Crăciun, copiii din parohie, purtând în mâine stele, au colindat credincioșii din parohie.

Hrană pentru persoanele nevoiașe

În casa de prăznuire a parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” sunt organizate la praznicele împărătești agape frățești pentru familiile nevoiașe. Astfel, credincioșii parohiei, împreună cu preotul paroh, caută să vină în sprijinul oamenilor fără posibilități materiale ca să-i apropie mai mult de credința strămoșească. „Avem în parohie câteva familii de romi cu mulți copii, care nu sunt beneficiari ai vreunui program de incluziune. De asemenea, avem în atenție bătrâni, persoane nevoiașe sau cu handicap care nu au bani pentru a-și cumpăra hrană. Unele familii mai înstărite oferă acestor oameni alimente, legume s.a., făcând astfel un gest de frățietate”, a amintit pr. paroh Matei Coruga.

Comentarii Facebook


Știri recente