Activități dedicate Zilei Unirii la Râmnicu Vâlcea

În sala de festivități a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, a avut loc joi, 24 ianuarie, un eveniment cultural-artistic dedicat Unirii Principatelor Române. Cu acest prilej, seminariștii râmniceni au cântat și au recitat poezii, reiterând astfel emoția evenimentelor din urmă cu peste un secol și jumătate, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Momentul istoric al Unirii Principatelor Române a fost marcat, ca în fiecare an, la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea printr-o serbare aniversară, organizată de elevii seminariști și de cadrele didactice. În deschiderea evenimentului, pr. prof. dr. Nicolae Proteasa, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae”, a rostit un cuvânt de întâmpinare. Despre importanța istorică a Unirii Principatelor Române, din anul 1859, a vorbit pr. prof. Petre Mateiescu, prin comunicarea științifică cu tema „Contextul internațional favorabil Unirii Principatelor”. În încheierea prelegerii, citând din cuvântul marelui luptător pentru Unire din Țara Românească Vasile Boerescu, pr. Mateiescu a subliniat: „Rezultatul lucrării noastre va constitui viitorul. Cum va fi acest viitor? După cum vom ști a profita de prezent. Dar trecutul cuprinde în sine lecțiuni pentru a lucra în prezent. Urma-vom trecutul până la începutul epocii domnilor din Fanar? Vom recâștiga demnitatea, vigoarea și virtutea noastră primară. Urma-vom trecutul din epoca fanarioților? Vom cădea în aceleași umilințe, slăbiciuni, corupțiuni și pierderi de drepturi politice. Urma-vom machiavelismul regimului regulamentar? Ne vom împărți în caste și în clase, ne vom trăda patriotismul străbunilor noștri. Urma-vom din contră aspirațiunile începute de Domnul Tudor? Simți-vom importanța prezentului, adică garanția europeană și recunoașterea Tratatelor (Capitulațiilor) noastre? Lăsa-vom vechile uri, vechile diviziuni? Renunța-vom la orice privilegii și exclusivism, spre a ne ocupa numai de marile interese ale nației? Vom fi siguri că vom câștiga viitorul”.

În cadrul manifestării, un grup de elevi de la Colegiul Național „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, împreună cu elevi ai clasei a X-a a Seminarului Teologic, au prezentat un recital artistic de versuri și muzică populară și patriotică dedicat Zilei Unirii.

Manifestarea închinată aniversării a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859-2013) vine să marcheze, într-un cadru solemn, actul istoric de la 24 ianuarie 1859, când a fost proclamată, de către mitropolitul Nifon, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel Unirea Principatelor Române.

La eveniment au mai fost prezenți: pr. Constantin Cîrstea, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, preoți profesori, profesorii și elevii Seminarului Teologic. La finalul activității, în curtea seminarului, toți cei prezenți s-au prins într-o mare și frumoasă horă a Unirii, rememorând momentul istoric de acum 154 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…