Activități cu tinerii în Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului

Mai multe activități sunt dedicate tinerilor din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, prin implicarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, prin Departamentul de Tineret, precum și a protopopiatelor, a parohiilor și a asociațiilor tinerilor creștini.

Zeci de tineri din municipiul Bistrița au participat joi, 18 septembrie, la o seară de tineret, organizată la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Întâlnirea a debutat cu oficierea slujbei Paraclisului Maicii Domnului, la care fiecare tânăr a participat în mod activ, citind rugăciunile înălțate către Maica Domnului, informează „Ziarul Lumina”.

La final, părintele inspector eparhial pentru tineret Tudor Mudure, din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, le-a vorbit tinerilor pe tema prieteniei, evidențiind rolul unei prietenii adevărate într-o lume plină de încercări.

Apoi, tinerii au vizionat filmul „Evan Almighty”, în centrul „Sfântul Simeon”, proiecția fiind urmată de discuții. De asemenea, tinerii au abordat, în dezbatere, teme precum unitatea familiei, prietenia adevărată și cunoașterea lui Dumnezeu prin prisma întâmplărilor de zi cu zi. La finalul discuțiilor, participanții s-au bucurat de o agapă frățească, pregătită de Protopopiatului Ortodox Bistrița.

La eveniment au fost prezenți, alături de tineri, pr. Tudor Mudure, pr. Emanuel Vidican, pr. Stelian Părăscan de la Parohia Livezile și pr. Aurelian Poptean de la Parohia Mărișelu, din Protopopiatul Bistrița. Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși a Protopopiatului Bistrița își propune ca în fiecare lună să organizeze câte un astfel de eveniment, prin rotație la toate bisericile din oraș, după cum a precizat coordonatorul asociației, Paul Gavriloaie.

Filme educative pentru tinerii clujeni

Parohia Ortodoxă „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Cluj-Napoca va organiza, la inițiativa parohului Bogdan Marian, și în urma solicitării tinerilor din parohie, proiectul „Educație religioasă prin film”. Activitatea își propune ca prin vizionarea unor filme cu învățături moral-religioase, cei mici, tinerii, dar și adulții să fie ajutați să crească spiritual.

„Acest proiect se dorește a fi unul spre zidire sufletească. Urmărim cu toții filme, fie la televizor, fie la cinematograf, sau prin intermediul altor mijloace de comunicare, dar nu toți știm să extragem ce este bun dintr-un film. De aceea ne-am gândit ca această educație religioasă prin film, oferită de Parohia ortodoxă «Sfântul Ioan Gură de Aur», să fie un real folos duhovnicesc”, a declarat părintele Bogdan Marian. Proiecțiile vor avea loc o dată pe lună, joia, după rugăciunile de seară, în demisolul bisericii situate pe strada Porțile de Fier.

Primul film, care a fost proiectat joi seară, „Sfântul Ardealului”, a prezentat învățături ale părintelui Arsenie Boca. Cea de a doua proiecție va avea loc pe 16 octombrie, cu filmul „Revărsare de lumină”, despre părintele Teofil Părăian. La aceste activități sunt invitați să participe toți credincioșii din Cluj­Napoca.

Sărbătoare la bisericuța studenților

Bisericuța din complexul studențesc „Hașdeu” din Cluj-Napoca își va sărbători, pe 26 septembrie, ocrotitorul, la pomenirea mutării la Domnul a Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan. Comunitatea de tineri din cadrul ASCOR Cluj dorește să îl cinstească în mod deosebit pe acest sfânt, prin organizarea unei manifestări cu specific tradițional. Vineri, 26 septembrie, în cursul dimineții, tinerii vor participa împreună la Sfânta Liturghie, apoi, la demisol, va avea loc o expoziție de cămăși tradiționale din zona Transilvaniei. Vor fi expuse și cămăși din colecția Asociației Zestrea, adunate de Sebastian Paic. După-masa, tinerii din cadrul ASCOR Cluj sunt așteptați la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandului, pentru a vizita muzeul. Aici li se prezenta o colecție cu cele mai deosebite ii din patrimoniul muzeului. Seara, tinerii se vor reîntâlni la demisolul Bisericii din complexul studențesc, unde va fi reconstituită o șezătoare tradițională, cu cântece specifice, istorioare și povești, conform celor precizate de vicepreședinta ASCOR Cluj, Oana Băilă.

În cea de a doua zi a sărbătorii, sâmbătă, 27 septembrie, de la ora 11:00, va avea loc o șezătoare în aer liber, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”. Cei prezenți se vor putea bucura de cântecele tradiționale românești aduse în fața publicului de artiștii de muzică populară Maria Leșe, Daciana și Suzana Vlad și „Ceterașii de la Frata”, care vor interpreta cântece de joc, așa cum se obișnuia la șezătorile tradiționale.

Comentarii Facebook


Știri recente