Activități cu copiii, la Centrul Sfântul Nicolae din Sibiu

Programul de activități catehetice, cultural-artistice și religioase din această vară de la Centrul Social-Educațional „Sfântul Nicolae” din Parohia Turnișor I a ajuns la final, informează „Ziarul Lumina”.

Peste 25 de copii au învățat să picteze, să confecționeze obiecte decorative și au petrecut o vacanță de neuitat. Finalul proiectului a fost marcat cu vernisarea unei expoziții și cu o piesă de teatru de păpuși, pregătită special pentru copiii implicați în activități.

Deși centrul social amintit este deschis abia din martie 2013, instituția de pe lângă vechea biserică din cartierul sibian Turnișor și-a găsit un loc important în comunitate. Pe lângă micuții care participă la activitățile de aici, există mulți oameni de suflet din cartier implicați în mod voluntar în viața centrului. Cadre didactice sau studenți vin în sprijinul parohului Ciprian Creangă și a credincioșilor de aici pentru a oferi copiilor cele mai bune condiții în eforturile lor de a descoperi prin educația școlară tainele acestei lumi.

În perioada vacanței de vară, Centrul „Sfântul Nicolae” nu și-a închis porțile. Prin bunăvoința unor studenți și cadre didactice, peste 25 de copii din cartier au avut parte de mai multe activități educative și recreative, din care n-au lipsit nici piesele de teatru și momentele de maximă bucurie pentru cei mici.

„Am avut o vară plină de activități didactice, împletite cu cele recreative. În fiecare joi, copiii au participat de dimineață la cursurile de limba engleză, iar mai apoi la un cerc de pictură. Toate exponatele și ceea ce au realizat, adică icoanele și desenele sunt prezentate acum în curtea bisericii noastre. Am oferit copiilor câte o diplomă de participare, iar voluntarilor care ne-au sprijinit în acest activități le-am oferit diplome de mulțumire. A fost o implicare deosebită a voluntarilor și de aceea am dorit să le mulțumim în mod deosebit”, ne-a spus preotul paroh Ciprian Creangă.

Studenți voluntari

Inima activităților din această vară de la centrul din Turnișor au fost, fără îndoială, atelierele de pictură și de lucru manual. Implicați direct în aceste activitățile educative au fost doi studenți sibieni, Bogdan Benchea și Corina Oros, care și-au rupt din timpul lor liber din vacanța de vară pentru a-i învăța pe cei mici cum să înlocuiască jocurile pe calculator sau programele TV cu momente de bucurie și de joacă, specifice copilăriei. Pe lângă icoane pe sticlă sau pe lemn și desene, copiii au învățat să confecționeze brățări, obiecte decorative și magneți pentru frigider.

„Ideea de a face voluntariat la acest centru social a venit de la părinții noștri, care au vorbit cu preotul paroh și i-au mărturisit intenția de a ne implica și pe noi în aceste activități, pentru că în anii trecuți au fost și ei implicați în viața acestui centru. Ne-am gândit că ar fi bine ca în timpul nostru liber să venim câteva ore dimineața pentru a sta cu acești copii, pentru a-i destinde prin diferite activități și mai ales pentru a-i atrage să vină la biserică, într-o atmosferă plăcută”, ne-a spus Bogdan Benchea, unul dintre studenții voluntari.

Interesul pentru aceste ateliere a crescut în timp, iar până la finalul proiectului s-au alăturat tot mai mulți copii din parohie. Așa cum era și normal, copiii au învățat de la voluntari că timpul este prețios și trebuie valorificat la maximum, încât la finalul vacanței să fie mândri de ceea ce au realizat la biserica lor parohială.

„La început au fost puțini copii; cam 10. Dar pe parcurs și-au adus câte un prieten, un frate sau o soră și am ajuns să avem la activități peste 25 de copii. Au fost încântați și noi am fost mulțumiți de modul cum s-au comportat, pentru că au fost cuminți și ascultători”, ne-a spus Corina Oros.

Nu în ultimul rând, copiii au primit în această vară și lecții de limba engleză de la un cadru didactic voluntar. Lecțiile au avut loc într-o atmosferă diferită de cea din sălile de curs, iar micuții au arătat un interes deosebit față de această limbă modernă, din ce în ce mai răspândită în toate domeniile din societatea noastră.

Teatru de păpuși

Finalul proiectului pentru această vară a fost marcat de o serbare a copiilor, organizată ieri, 28 august, chiar în curtea bisericii. Copilașii au participat mai întâi la o slujbă de mulțumire oficiată de preotul Ciprian Creangă, iar mai apoi la vernisarea expoziției de icoane și de obiecte confecționate la atelierele din această vară. Punctul culminant a fost piesa de teatru de păpuși care i-a destins și încântat pe micuți.

„Am dorit să oferim în fiecare lună o piesă de teatru, o activitate dinamică prin care să-i apropiem pe copii de partea dinamică a jocului, a copilăriei, dar toate desfășurându-se în ambianța duhovnicească a bisericii noastre”, ne-a mai spus pr. Ciprian Creangă. La final, copiii au primit din partea parohiei dulciuri, sucuri și alte daruri.

În toamna acestui an, pe lângă activitățile obișnuite ale centrului, prin care copiii sunt ajutați la lecții și primesc o masă de prânz, vor începe și lucrările de construcție la un nou sediu pentru instituția social-educativă. Noul sediu va avea spații moderne pentru activitățile centrului și va fi ridicat pe un teren din apropierea Bisericii „Sfântul Nicolae”. Prin construirea acestuia, tot mai mulți copii din cartier vor beneficia de serviciile gratuite oferite aici de cadre didactice voluntare, întrucât există parteneriate cu Școala nr. 10 și grădinițele din cartier, precum și cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…