Activități cu 100 de copii din Protopopiatul Dej, la Vad

Peste 100 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, din parohiile Cetan, Vad, Bogata de Jos, Bogata de Sus și din cartierul Viile Dejului, sub îndrumarea preoților din cercul preoțesc din Protopopiatul Dej, s-au întâlnit joi, 28 august, în localitatea Vad, pentru a petrece împreună o zi cu activități culturale, religioase și sportive, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestările au debutat cu slujba de Te Deum, săvârșită în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Mănăstirii Vad, județul Cluj. Apoi, copiilor le-au fost prezentate repere istorice cu privire la întemeierea Episcopiei Vadului de către Sfântul Ștefan cel Mare, precum și despre construirea bisericii mănăstirii.

Întâlnirea a continuat cu o serie de activități la Baza Sportivă a comunei Vad. „În încheiere, celor peste 100 de participanți, li s-a oferit o masă caldă și dulciuri”, a spus părintele Dan Toșa.

Mănăstirea de la Vad, de pe Valea Someșului, aflată sub patronajul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, din vechea reședință episcopală de la sfârșitul secolului al XV-lea, a fost reactivată în toamna anului 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Mănăstirea a primit în administrare și biserica monument istoric din localitate. Biserica din Vad a fost ctitorită de Sfântul Ștefan cel Mare, ca și cea din Feleac. Vadul făcea parte din domeniul cetății Ciceului, aflate sub domnia lui Ștefan cel Mare. Această biserică a fost sediul Episcopiei Ortodoxe a Vadului și Feleacului. Locașul de cult este construit în stil moldovenesc de pietrari bistrițeni și moldoveni, fiind acoperită cu șindrilă.

Comentarii Facebook


Știri recente