Activități catehetice în parohia Bratca de praznicul Înălțării Sfintei Cruci

Noul an bisericesc a început în parohia Bratca din Eparhia Oradiei cu noi ore de cateheză pentru copiii participanți la programul „Hristos împărtășit copiilor”.

Dacă în lunile de vară din acest an, copiii din parohie care participă constant și activ la proiectul „Hristos împărtășit copiilor” au sărbătorit secerișul, prin practicarea acestuia în mod tradițional la holdă, cum se desfășura odinioară, și prin prezentarea în biserică a unei piese de teatru în versuri tradiționale bihorene a secerișului, fiindu-le astfel predate noțiuni legate de grâu și, respectiv, pâine, ca materie a jertfei euharistice, prin grija Părintelui paroh Radu Marian, în perioada 11-14 septembrie 2013, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bratca s-au desfășurat câteva activități practice susținute de copii, intitulate generic „Crucea lui Hristos”. Acestea au constat în realizarea de către fiecare copil participant a unei cruci sculptate în dovleci, care apoi a fost ornată prin lipirea de diferite semințe de cereale – roade ale pământului – după propria imaginație.

Anterior acestei activități practice, copiii au primit și noțiuni teoretice despre Sfânta Cruce, semnul Sfintei Cruci, forme ale Crucii, despre sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, fiindu-le prezentată și o rugăciune în versuri cu particularități locale din Bihor, pe care ei și-au însușit-o: „Cruce Sfântă peste mine,/ Cruce Sfântă pe sub mine,/ Doamne binecuvântat/ Să fie al meu așternut și pat./ Ca să dorm un somn curat./ Tatăl adoarmă-mă,/ Fiul trezească-mă/ Sfântul Duh păzească-mă!”

În paralel cu sculpturile în dovleci și decorarea crucilor rezultate cu semințe sau alte materiale neconvenționale (făină din porumb), copiii au realizat și alte cruci prin lipirea de semințe de porumb, grâu, ovăz, floarea soarelui, fasole, etc., pe suport din carton, fiecare alegându-și modelul dorit. Operele rezultate au fost expuse în biserica parohială spre a fi admirate de credincioși.

În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, copiii, însoțiți de părinți și bunici, au venit la biserică, s-au spovedit, au participat la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La altarul bisericii s-au înălțat rugăciuni pentru ei și pentru toți elevii din parohie, avându-se în vedere că se află în pragul noului an școlar, după cum ne-a transmis Pr. Silviu Dobai.

La finalul slujbei, fiecare copil a fost răsplătit pentru munca depusă cu o diplomă de participare.

Scopul acestor activități a fost acela de a-i deprinde pe micii creștini cu învățăturile Bisericii dreptmăritoare legate de Sfânta Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos și de a le insufla ideea de jertfă în dobândirea roadelor pământului pe care ei le-au folosit în acest program. S-a urmărit, de asemenea, o cât mai eficientă însușire a noțiunilor catehetice legate de Sfânta Cruce și sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, precum și o fundamentare a noțiunilor prin activități practice care să nu plictisească, ținându-se cont și de importanța asimilării prin vizual a învățăturilor predate. Totodată, activitatea este și o replică în spirit creștin-ortodox la nou-importata sărbătoare Halloween, prin reprezentarea Sfintei Cruci și nu a unor personaje malefice.

Comentarii Facebook


Știri recente