Activitatea Centrului pentru Patrimoniul Cultural în 2013

Centrul pentru patrimoniul cultural „Sfântul Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române, autorizat ca formator național, organizează și în anul 2013 o serie de programe pentru toți deținătorii de bunuri culturale, inclusiv muzee de stat. Sunt vizate nu numai programe de inițiere, ci și de specializare profesională.

„Vom continua programele clasice pe care le-am avut până acum și anume, Cursul de muzeologie generală, Cursurile de conservator de bunuri culturale, care este un curs foarte important pentru că protecția patrimoniului este urgența nr. 1 în toată țara pentru toți deținătorii de patrimoniu, Cursuri pentru gestionari custozi, care de asemenea sunt o secvență din cursurile de conservare”, a declarat pentru TRINITAS TV Prof. Victor Simion, consilier patriarhal, organizator programe.

O noutate pentru anul 2013 este introducerea cursului pentru ghid de obiectiv cultural.

„Este un program pe care noi l-am inițiat și ne-a fost aprobat de către organismele naționale numai pentru Patriarhia Română. Există o tendință firească și îmbucurătoare ca aceste muzee ale Bisericii, muzeele colecțiilor mănăstirești, locale, ș.a.m.d. să fie tot mai mult vizitate nu numai de către vizitatorii români, ci și de către turiștii străini. Ministrul Turismului anul acesta 2013 intenționează să realizeze trasee culturale pe la aceste obiective foarte importante și atunci sigur că avem nevoie ca aceste obiective să poată să fie prezentate în mod corespunzător, științific și bine documentat vizitatorilor. Cursul nostru de ghizi este un curs foarte complex care va cuprinde în tematica lui prezentări cursuri de istorie a artei vechi românești, cursuri de istorie a artei europene, cursuri de management, cursuri de relații publice și comunicare, cursuri de educație. De asemenea, anul acesta sperăm să inaugurăm cursul de bibliotecari. Este un curs iarăși foarte important, deoarece colecțiile de cărți ale celor mai multe și mai importante lăcașuri de cult mănăstirești dețin un patrimoniu carte, carte veche foarte important care din păcate nu este suficient sistematizat și pus la dispoziție”, a mai explicat Prof. Victor Simion.

Centrul pentru patrimoniul cultural al Patriarhiei Române, în ființat și acreditat în anul 2007, a împlinit anul trecut 5 ani de activitate.

Detalii despre programele centrului și condițiile de înscriere puteți găsi pe site-ul patriarhia.ro, la secțiunea Administrația patriarhală – Sectorul Cultură și patrimoniu religios.

Comentarii Facebook


Știri recente