Acțiuni filantropice ale Arhiepiscopiei Sibiului pentru vârstnicii din eparhie

Părintele Adrian Roman, consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, a făcut pentru Ziarul Lumina o sinteză a activităților eparhiei pentru vârstnicii din județele Brașov și Sibiu.

Unele acțiuni sunt mai recente, altele au fost inițiate în anii trecuți și continuate în prezent.

Servicii medicale

Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoanele adulte cu dizabilități: anul trecut a oferit servicii medicale gratuite pentru 44 de persoane adulte cu certificate de handicap, majoritatea vârstnici.

Cabinetul stomatologic al Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu: servicii medicale gratuite pentru copiii cu nevoi speciale sau proveniți din familii defavorizate și pentru vârstnicii; pentru cei din urmă, dr. Natalia Giușcă face intervenții și la domiciliu.

Cabinetul de medicină de familie „Christiana”: monahia Clementina Morari, medic, face și multe consultații la domiciliu. Foarte multe consultații gratuite au fost oferite vârstnicilor la domiciliu.

Operații gratuite de ochi, prin Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu și cu ajutorul medicilor de la Clinica „Holhoș”: anul trecut. la Sibiu, Cisnădie și în zona rurală.

„Sănătate pentru sate”: Din 2016 și până în prezent, numărul campaniilor medicale de consultații gratuite pentru vârstnicii din zona rurală a eparhiei a fost 50, derulate în parteneriat cu mai multe clinici și instituții locale. Au beneficiat de consultații gratuite peste 2.600 de vârstnici care nu au asigurare medicală sau locuiesc în sate fără servicii medicale. Pe lângă consulta­țiile medicale, vârstnicii au primit din partea eparhiei și pachete cu alimente.

Oferire gratuită de dispozitive medicale, paturi, mobilier, cârje, cărucioare pentru vârstnici și bolnavi.

Filantropie

„Masa pe roți”: O masă caldă de două ori pe săptămână la domiciliul asistaților, precum și asistență socială prin activități de informare, evaluare, monitorizare și consiliere socială: proiectul se desfîșoară din 2015 la Sibiu, pentru vârstnici și persoane cu handicap, cu venituri reduse, imobilizate la domiciliu, fără familie.

„Fericiți cei milostivi”: Cantina „Sfântul Stelian” a arhiepiscopiei distribuie mese calde în parohii vârstnicilor, persoanelor defavorizate social sau greu deplasabile.

„Bătrânii, comoara noastră!” Vizite anuale cu daruri de Ziua Internațională a Vârstnicilor la cele două cămine de stat pentru persoane vârstnice din Sibiu, la beneficiarii Centrului de recuperare neuromotorie „Sfântul Nectarie”, la căminele din Marpod și Ighiș din județul Sibiu, și la bătrânii fără adăpost din orașul Sibiu.

„Și ei sunt ai noștri”: legume și fructe de două ori pe săptămână, cu sprijinul Carrefour România Hypermarket Sibiu, pentru vârstnici fără adăpost. Arhiepiscopia Sibiului a pus la dispoziție demisolul Bisericii „Nașterea Domnului” din Sibiu, unde primeau hrană, ceai cald, îmbrăcăminte, încălțăminte pe timp de iarnă.

Sprijin în timpul stării de urgență din 2020 pentru vârstnicii greu deplasabili, cu venituri mici, fără aparținători, cu dizabilități: pachete cu alimente, legume, fructe, conserve, băuturi răcoritoare, pâine și cozonaci, produse de curățenie și produse de îngrijire corporală. Au fost oferite și cărucioare pentru persoane invalide.

Campania „Bunicii noștri!” a început în mai 2021, în beneficiul a 22 de persoane vârstnice defavorizate și fără aparținători din Sibiu. S-au făcut 18 acțiuni de caritate cu pachete cu alimente, produse de curățenie și produse de igienă.

„Învățăm prin fapte”: La inițiativa arhiepiscopiei și a Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu, elevii de la liceele sibiene le duc daruri vârstnicilor: alimente, produse de igienă și produse de curățenie.

La acestea se mai adaugă mici gesturi frumoase, precum a plantarea de flori în curțile a două cămine de vârstnici din Sibiu, realizată de Societatea Studenților „Hipocrate”, prin implicarea Asociației Filantropia Ortodoxă.


Arhiepiscopia Sibiului este reprezentată în Comitetul consultativ de dialog civic pentru probleme persoanelor vârstnice al Prefecturii Sibiu, ca o importantă instituție de asistență socială.

În ședințele de lucru se dezbat probleme legate de colaborarea interinstituțională pentru rezolvarea problemelor persoanelor vârstnice și parteneriatele de la nivelul instituțiilor din județul Sibiu.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente