Acțiune social-filantropică a credincioșilor din Micherechi, Ungaria

În perioada Sfintelor Sărbători ale Nașterii Domnului, un grup de 15 persoane de la Parohia Micherechi (Méhkerék), din Ungaria, condus de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a efectuat a activitate caritativ-socială, la Mânăstirea Dumbrava, din Arhiepiscopia Alba-Iuliei, unde au venit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Începând din anul 2008, la inițiativa unor tineri din Micherechi, între care s-a remarcat Robert Ruja, a început să se facă o colectă de produse diverse și alimente, pe care le-au împărțit în prejma Crăciunului la multe familii nevoiașe din România, din localități situate în apropierea graniței româno-maghiare. An de an, dragostea și implicarea organizatorilor, la care s-au adăugat mereu și alte persoane, a făcut ca produsele colectate să sporească din ce în ce mai mult, ajungându-se ca acest frumos obicei să devină tradiție. De mai multe ori, la împărțirea darurilor, grupul micherechenilor a fost însoțit și de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan sau de Părintele Singhel Visarion Tuderici, Secretar Eparhial și Profesor de Religie la Școala Generală din Micherechi. Tot la recomandarea Părintelui Visarion, s-a stabilit ca ajutoarele adunate în Postul Crăciunului din acest an, să fie împărțite la Centrul social pentru copii și tineri și Căminul pentru bătrâni, ce funcționează la Mânăstirea Dumbrava, din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Astfel, în două camioane, însumând aproximativ 13 tone, au fost aduse piese de mobilier, mii de kilograme de cartofi și zarzavaturi, alimente de diferite feluri, covoare, conserve, pateuri, sute de litri de sucuri, articole electronice, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, dulciuri pentru copii, biciclete, cărucioare, detergenți și alte produse, care au fost colectate cu multă dragoste și împărțite centrelor menționate de la Mânăstirea Dumbrava. La descărcarea obiectelor au dat o mână de ajutor și o parte dintre tinerii de la aceste centre, care au fost foarte bucuroși de vizita făcută și darurile primite. În aceeași zi (21 decembrie 2015), după ce produsele oferite au fost depozitate, oaspeții din Micherechi, înzestrați cu trei ceaune mari aduse de acasă, cu butelii și toate produsele necesare, au pregătite și aproximativ 300 de litri dintr-o foarte gustoasă mâncare tradițională de post, din Ungaria, pe care seara, au oferit-o atât celor în jur de 120 de copii, de diferite vârste, cât și celor 70 de vârstnici, care sunt îngrijiți în aceste centre, aflate sub purtarea de grijă a Părintelui Arhimandrit Vasile Crișan, preotul slujitor al Mânăstirii Dumbrava.

La fel ca și dățile trecute, pachete cu dulciuri au fost împărțite tuturor copiilor și bătrânilor, de către unul dintre micherecheni, îmbrăcat în costum de Moș Crăciun, iar Preasfințitul Părinte Siluan i-a binecuvântat pe fiecare în parte și le-a adresat tuturor cuvânt de prețuire, mângâiere și încurajare. De asemenea, Ierarhul l-a felicitat pe Părintele Arhimandrit Vasile Crișan pentru această lucrare social-caritativă extrem de importantă și utilă, ce oferă condiții deosebite de viață, dar și un viitor mai sigur și bun, la atâtea suflete de copii, care altfel ar fi fost expuse la mari riscuri și lipsuri, sau pentru persoanele aflate mai în vârstă, rămase singure și neajutorate. De asemenea, au fost felicitați și credincioșii din Micherechi, pentru activitatea și dragostea lor statornică față de frații aflați în suferințe, cărora vor să le ofere sprijin și solidaritate, atât de necesare în ziua de azi. Copiii și tinerii de la Mânăstirea Dumbrava au colindat, la rândul lor, pe oaspeți și au fost foarte încântați de dragostea și atenția arătate lor cu generozitate, cu acest prilej.

Marți, 22 decembrie 2015, Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu un sobor format din Părintele Arhimandrit Vasile Crișan, Părintele Tocănel Ioan, fost Protopop al Protopopiatului Aiud, vreme de 26 de ani, Pr. Călin Hârșan și Florian Florin, slujitori la Mânăstirea Dumbrava, Părintele Pârjol Emil, de la Capela „Sfântul M. Mc. Pantelimon”, a Spitalului din Aiud și Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, au săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica nouă a Mânăstirii Dumbrava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei. Răspunsurile la strană au fost date de corul maicilor de la Mânăstirea Dumbravă, iar la slujbă au participat foarte mulți copii și vârstnici de la cele două Centre, credincioșii din Micherechi și alți vizitatori. Au fost înălțate și rugăciuni pentru odihna sufletelor Eroilor Revoluției Române din 1989, pentru victimele de la Clubul „Colectiv”, pentru ctitorii, miluitorii și binefăcătorii acestei Sfinte Mânăstiri. La momentul rânduit, Ierarhul a împărtășit cu Sfintele Taine pe mulți dintre copiii Centrului și alți credincioși, iar la final au fost cântate colinde, de către copii și maicile mânăstirii.

Mânăstirea Dumbrava a luat ființă în anul 1996, când a fost pusă piatra de temelie a primei biserici a acestei mânăstiri, iar mai apoi s-a dezvoltat rapid și foarte mult în doar câțiva ani, prin străduința, priceperea și implicarea Părintelui Arhimandrit Vasile Crișan. Astăzi, ea este mânăstire de maici, cu 28 de monahii, aflate sub conducerea Maicii Starețe Mina Cerceș și îndrumarea duhovnicească a Părintelui Arhimandrit Vasile Crișan. Mânăstirea dispune și de un vast complex social, care are în componența sa o Casă de tip familial, unde sunt găzduiți copii cu vârste între 2 și 12 ani; un Serviciu pentru Dezvoltarea Deprinderii de Viață Independentă, adresat tinerilor peste 12 ani; un Centru maternal; Școala specială „Sfântul Nectarie” și Căminul pentru vârstnici. În aceste așezăminte își găsesc adăpostul aproximativ 120 de copii și tineri și 50 de bătrâni. Din anul 2011, în orașul Teiuș funcționează și Centrul pentru vârstnici „Sfânta Ana”, cu o capacitate de 15 beneficiari, care aparține tot de această mânăstire.

Comentarii Facebook


Știri recente