„Accidentul aviatic ne-a umplut ochii de lacrimi și inimile de tristețe”

Localnicii și autoritățile din comuna Horea, județul Alba, au amplasat o cruce de lemn la locul unde s-a produs luni tragedia aviatică în urma căreia două persoane au murit și alte cinci au fost rănite. IPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a transmis un mesaj de compasiune. Supraviețuitorii și salvatorii acestora vor fi decorați, după cum informează Ziarul Lumina.

O troiță a fost amplasată ieri de către sătenii din Horea, comună pe raza căreia s-a produs luni accidentul aviatic din Munții Apuseni, în memoria celor două victime care și-au pierdut viața – pilotul Adrian Iovan și sublocotenentul Aurelia Ion, ofițer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din București.

La locul tragediei a fost oficiată și o slujbă religioasă de către părintele Sorin Trif, din Parohia Trifești, Protopopiatul Câmpeni.

„Am făcut o ectenie pentru morți și o rugăciune pentru sfințirea troiței care amintește de tragicul eveniment. Locul a fost stropit cu agheasmă”, a spus părintele Sorin Trif, care a adăugat că s-au făcut toate cele îndătinate pentru cei care și-au pierdut viața.

Troița amplasată urmează să fie consolidată atunci când se vor încheia anchetele derulate de autorități, iar în vară, la șase luni, urmează să se oficieze slujba Parastasului, după cum a menționat pr. Sorin Trif. Părintele a adăugat că troița a fost realizată și amplasată la locul tragediei la inițiativa localnicilor și a autorităților din comuna Horea.

Mesajul IPS Irineu

Un mesaj de compasiune a fost transmis de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, după tragedia în care două persoane și-au pierdut viața în urma accidentului aviatic. „Accidentul aviatic petrecut în Munții Apuseni, în apropierea localității Horea, ne-a umplut ochii de lacrimi și inimile de tristețe profundă. Cei șapte oameni cu suflet mare se aflau pe calea aerului, în scopul slujirii unui semen de-al lor care avea nevoie de salvare și ajutor. Dar, la un moment dat, zborul lor s-a frânt, încât ei înșiși din salvatori devin victime și deodată se văd cufundați în suferință, în frig, în întuneric și în disperare.

Plângând cu cei ce plâng, suntem alături de familiile îndoliate și ne rugăm pentru iertarea de păcate și odihna veșnică a celor răposați în accident: Adrian și Aurelia. De asemenea, cu iubire frățească, ne gândim la cei răniți, îi asigurăm de prețuirea noastră sinceră și-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să le dea grabnică însănătoșire și putere de a uita tragedia cumplită prin care au trecut”.

Salvatorii și supraviețuitorii vor fi decorați

Luni după-amiază, în jurul orei 16:00, un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forțat într-o zonă muntoasă, la o altitudine de peste 1.400 de metri, în comuna Horea, județul Alba. La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu, de la Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul „Sfânta Maria”, și Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor, sublocotenentul Aurelia Ion, ofițer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din București, și doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan și tânăra studentă au murit, ceilalți pasageri suferind multiple fracturi și traumatisme, concluzia medicilor legiști fiind aceea că victimele au murit din cauza frigului, dar și a politraumatismelor suferite. Atât supraviețuitorii, cât și salvatorii vor fi decorați la propunerea premierului Victor Ponta. „Voi propune decorarea atât a celor cinci supraviețuitori, cât și a celor care au făcut posibilă identificarea celor cinci și intervenția chiar și la un moment mai întârziat”, a spus Ponta.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale a anunțat ieri că Aurelia Ion va fi avansată post-mortem la gradul de locotenent și înmormântată cu onoruri militare.

Vor fi implementate noi sisteme de localizare

Supraviețuitorii tragediei aviatice din Munții Apuseni au fost găsiți după cinci ore de căutări, și nu de autorități, ci de o echipă de salvare formată din localnici și pădurari. Ulterior, echipe de salvamontiști, ajutați de localnici, au coborât victimele de pe munte. Primul-ministru Victor Ponta s-a arătat nemulțumit de modul deficitar în care au acționat instituțiile statului responsabile. „Am decis astăzi înlocuirea din funcție a secretarului de stat care răspunde de intervențiile la situațiile de urgență, Cătălin Chiper, de la MAI”, a spus premierul. De asemenea, după ce Victor Ponta a solicitat demisia ROMATSA, Aleodor Frâncu și-a prezentat demisia. În cadrul CSAT, șeful Guvernului va solicita un raport privind activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale, respectiv „înlocuirea șefului STS și, mai departe, a persoanelor direct responsabile de nefuncționarea corespunzătoare a sistemelor tehnice de identificare”.

În raportul prezentat în guvern au fost subliniate „deficiențe” în modul în care autoritățile au acționat pentru găsirea și salvarea victimelor accidentului aviatic. Drept urmare, raportul întocmit apreciază că „se impun instituirea unei coordonări ferme în situații similare, revizuirea procedurilor operaționale din perspectiva respectării acestora, precum și implementarea unor sisteme noi care să asigure în sistem de urgență stabilirea cu acuratețe a locațiilor în care se petrec evenimente aviatice”. Noile sisteme de urgență ar trebui să aibă sistem de localizare a terminalelor mobile în rețelele operatorilor de telecomunicații (pe cheltuiala operatorilor) asemănător obligațiilor prevăzute de lege de implementare a funcției legale de interceptare.

Comentarii Facebook


Știri recente