Acces gratuit la biblioteci online din țară și din lume

Lectura se mută online. Pasionații de studiu au acces gratuit la documentele digitalizate de la Biblioteca Națională a României și din alte biblioteci internaționale. Editurile românești oferă și ele versiuni digitale ale unor cărți religioase, de ficțiune și pentru copii.

Cei pasionați de documentare au acces la Biblioteca Digitală Mondială UNESCO. Ea conține aproape 20.000 de documente din 193 de țări, datând din anul 8000 înainte de Hristos și până în prezent, cu descrieri în șapte limbi: arabă, spaniolă, engleză, franceză, portugheză, rusă și chineză.

La o căutare după termenul „Romania”, site-ul a returnat documente digitalizate precum „Pravila lui Vasile Lupu”, primul Cod Civil de legi tipărit în română, sau fotografii de Carol Popp de Szathmári, primul fotograf din Regatul României și primul fotograf de război din lume.

Cele de mai sus au fost puse la dispoziția UNESCO de Biblioteca Națională Digitală a României, care are mai multe colecții disponibile aici.

Colecții românești de documente expuse online sunt și în Europeana – Bibliotecă digitală, muzeu şi arhivă. Există și Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene, disponibil la adresa www.manuscriptorium.com.

Editurile românești nu rămân nici ele mai prejos, creând mici biblioteci virtuale. Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei oferă pe site-ul său o astfel de bibliotecă. De la secțiunea Cărți gratuite pot fi descărcate cărți duhovnicești și cărți pentru copii.

Editura Predania din București are versiuni integrale care pot fi descărcate din dreptul fiecărei apariții editoriale (clic pe opțiunea „Descarcă PDF”): de exemplu, de la secțiunile Părinți duhovnicești și Cărți pentru copii.

Editura Humanitas a pus de asemenea la dispoziția cititorilor o bibliotecă virtuală. Aici se găsesc cărți de ficțiune, memorialistică, eseu.

Foto credit: Freepik.com

Comentarii Facebook


Știri recente