Acatistul unui sfânt canonizat în Anul comemorativ al imnografilor, publicat în format mic

Acatistul Sfântului Cuvios Macarie Protopsaltul a fost publicat în format mic la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Sfântul a fost canonizat în toamna anului trecut, având ca zi de sărbătoare data de 31 august.

Despre Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel afirma: „acest călugăr român era un mare isihast. Aici este esența sfințeniei lui. Era un necontenit rugător și mai avea încă o virtute vizibilă: când îl lăuda cineva, îndată pleca”.

Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul (1763 – 1836)

Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul s-a născut în anul 1763. Doi dintre cei trei copii ai familiei au devenit monahi de tineri, sora lui ajungând mai târziu stareța Mănăstirii Viforâta.

Sfântul, pe atunci monah, a primit de la Mitropolitul Dionisie Lupu sarcina de a traduce și de a adapta limbii române cântările bisericești după noua notație muzicală. În 1823, la Viena, tipărește primele cărți psaltice în limba română: „Teoreticonul”, „Irmologhionul” și „Anastasimatarul” , după multe piedici din partea unor greci care nu doreau să existe cărți de cântare psaltică în română.

Cuviosul Macarie Ieromonahul a fost şi compozitor de cântări bisericeşti și, totodată, primul compozitor de imnuri şcolare româneşti. Sunt vestite catavasiile sale de Florii, cântările Sfintei Liturghii şi în special axioanele închinate Maicii Domnului.

Cântarea „Nu pricep curată”, denumită popular „Legănușul” și canonul Floriilor, transpus pe note psaltice după o veche cântare românească din epoca slavonă, nu se găsesc la nici una dintre Bisericile Ortodoxe orientale în forma în care sunt alcătuite de Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul.

În 1827 tipă­rește la Bucu­rești, din ordinul domnitorului Grigorie Ghica, „Utrenierul”, care avea caracterele psaltice cumpărate de mitropolie de la Petre Efesiul.

De asemenea, a tipă­rit „Prohodul Domnului” în februarie 1836, iar după câteva luni, Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul a trecut la cele veșnice în ziua de 30 august 1836, la ­Mănăstirea Viforâta.

Acatistul Sfântului Cuvios Macarie Protopsaltul

Pentru toată activitatea lui, Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul este considerat întemeietorul şi fondatorul muzicii psaltice româneşti, fără a sacrifica nici melodia primită de la greci, nici limba română.

Acatistul a fost alcătuit de Arhim. Clement Haralam, mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, și a fost aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 25 octombrie 2023.

Troparul surprinde eforturile de o viață ale sfântului: „Rugăciune în inimă neîncetat având, ai înțeles, Cuvioase, tainele cele cerești, de aceea ai jertfit întreagă viața ta dumnezeieștilor cântări, tălmăcindu-le cu sârg în graiul dulce al țării, din multă dragoste de oameni, de Dumnezeu insuflate Macarie!”


Lucrarea poate fi achiziționată prin intermediul site-ului Tipografiei Cărților Bisericești, cartibisericesti.ro sau prin comandă la [email protected], [email protected] și la numărul de telefon 021.335.21.29.

Foto credit: Basilica.ro


Vezi și:

Foto credit: Basilica. ro


Știri recente