Academicianul Eugen Simion s-a mutat la cele veșnice

Academicianul Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române, s-a mutat la cele veșnice marți, 18 octombrie 2022.

Născut în 25 mai 1933 în Chiojdeanca, judeţul Prahova, într-o familie de moşneni cu ascendenţe transilvănene, viitorul academician a studiat la Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel“ (ulterior „I.L. Caragiale“) din Ploieşti, instituție școlară care a dat 23 de membri ai Academiei Române.

A studiat Filologia la Universitatea din București în perioada 1952-1957 și a devenit doctor în Filologie al universității în 1969, cu teza E. Lovinescu – scepticul mântuit, sub conducerea ştiinţifică a criticului literar Şerban Cioculescu.

A debutat publicistic în 1960, cu articole de critică literară, și editorial cu volumul Proza lui Eminescu (1964), distins cu premiul de critică literară al Uniunii Scriitorilor.

Eugen  Simion a fost Președintele Academiei Române în perioada 1998-2006, iar după 2006 a condus Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

Opera sa de cercetare și exegeză literară a inclus studii despre literatura contemporană (Scriitori români de azi – vol. I-IV, apărute între 1974 și 1989), studiul speciei literare a jurnalului intim (Ficțiunea jurnalului intim – 2001, Genurile biograficului – 2002), aspecte ale operei lui Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Marin Preda, Emil Cioran și alții.

Printre proiectele editoriale majore coordonate se numără facsimilarea integrală a Manuscriselor Mihai Eminescu (38 vol., 2004-2009) și Colecţi Opere fundamentale, în format Pléiade (2000-prezent; 250 de volume în ediţie critică integrală a operei unor autori români).

Eugen Simion a fost membru în șapte societăți academice de peste hotare și a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la șapte universități din țară și străinătate.

A fost decorat în anul 2000 de Președintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare cruce și a fost distins și cu Legiunea de Onoare a Franţei, în grad de Ofiţer, cea mai înaltă distincție franceză.

Citate celebre

Cultura continuă să rămână o şansă a omului, un spaţiu al libertăţii lui şi, dacă reţinem ceva din istorie, este faptul că sabia spiritualului învinge în cele din urmă.

Timpul trăirii, timpul mărturisirii. Jurnal parizian

Înainte de a fi criza economică, este o criză morală.

discurs la Academia Română, 12 decembrie 2018

Dacă atunci când chemi, nimic nu răspunde, nu înseamnă că lumea e goală.

Timpul trăirii, timpul mărturisirii. Jurnal parizian


Vezi și:

Sursa foto: Facebook / Academia Română

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…