Ioan-Aurel Pop: Moartea Academicianului Eugen Simion este o pierdere ireparabilă pentru Academia Română

Eugen Simion a fost un mare intelectual român şi pentru Academia Română moartea sa este o pierdere ireparabilă, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele înaltului for de cultură şi ştiinţă, Ioan-Aurel Pop.

„A fost preşedintele Academiei în două mandate şi în acea perioadă a reformat, oarecum, instituţia, reuşind să restabilească demnitatea Academiei Române, obţinând pentru membrii săi acele drepturi care li se cuveneau”.

„A acţionat în societate ca un om cu mare responsabilitate pentru instituţia pe care a condus-o”, a evidenţiat Preșdintele Academiei Române.

El a adăugat că Eugen Simion va rămâne în istorie pentru opera sa de critic, istoric şi teoretician literar.

„A fost şi profesor universitar al Universităţii Bucureşti. Nu s-a bucurat de demnităţi în timpul regimului comunist. Abia ulterior, după căderea comunismului, a fost răsplătit după cum merita. Şi, de aceea, mă gândesc cu mare respect, cu pioşenie, la amintirea lui Eugen Simion. Nu pot să spun decât că regret foarte mult şi transmit condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Patriarhul României a transmis, de asemenea, un mesaj de condoleanțe, în care subliniază că opera Academicianului Eugen Simion, atât de cunoscută şi apreciată, rămâne o moştenire inestimabilă în istoria culturală a României.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente