Academicianul Emilian Popescu la 85 de ani

Profesorul academician Emilian Popescu împlinește astăzi 85 de ani. Cu acest prilej, Departamentul de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a organizat ieri un curs festiv în cadrul căruia sărbătoritul a susținut o prelegere despre Sfântul Împărat Constantin cel Mare, informează „Ziarul Lumina”.

În semn de recunoștință, dragoste și respect, ierarhi, preoți profesori de teologie, istorici și oameni apropiați au devenit sau redevenit pentru câteva ore studenți, cu prilejul participării la cursul festiv din amfiteatrul „Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae” al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Tema cursului a fost dedicată personalității complexe a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, un împărat mai mult sau mai puțin contestat de-a lungul timpului, dar care are cei mai mulți admiratori, pe care nici un alt împărat nu i-a avut niciodată. În acest sens, a arătat prof. acad. Emilian Popescu, ceea ce a determinat admirația posterității a fost tocmai relația sa cu Împăratul Împăraților și Domnul Domnilor, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De asemenea, domnia sa a precizat că Sfântul Împărat Constantin cel Mare a fost „cel mai mare om politic din toate timpurile pe care l-a avut Biserica și care a făcut mai mult decât toți politicienii din toate timpurile pentru Biserică, fiindcă este primul om cu putere politică care a orientat lumea pe calea poruncilor Evangheliei și care a contribuit la punerea omului în comuniune cu Dumnezeu”.

Spre deosebire de alți bizantinologi, în special din Occident, prof. acad. Emilian Popescu – a subliniat IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos – s-a supus unui exercițiu dublu de arheologie, atât celui științific, cât mai ales celui spiritual. Datorită acestuia din urmă, Înalt Preasfinția Sa a afirmat: „Am auzit întotdeauna cuvinte mari despre doi profesori laici, oameni bine zidiți duhovnicește care rămân bine zidiți în ucenici, Teodor M. Popescu și Alexandru Elian. Ei au răspândit din plin convingeri preoțești către cei care au devenit arhierei, preoți, călugări, oameni de cultură și buni creștini în Biserica noastră. Stimate domnule profesor Emilian Popescu, intrați în triada marilor profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București, întrucât ați continuat activitatea marilor noștri arheologi, precum Pârvan, Barnea, și care ați creat nu numai o școală de arheologie sacră, ci, în această parte a plinătății vârstei dumneavoastră, faceți și o arheologie mistică, pentru că sunteți un profesor foarte competent și foarte exigent, calități care transmit ucenicilor”.

Marele merit al acad. Emilian Popescu este, precum a apreciat și prof. dr. Tudor Teoteoi de la Facultatea de Istorie a Universității București, crearea unei școli de istorici în rândul teologilor români.

La evenimentul aniversar au participat și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Ei au fost îndemnați de PS Episcop Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, să urmeze modelul profesorului Emilian Popescu, teolog care și-a lărgit orizontul cunoașterii în mai multe științe, precum de-a lungul timpului numeroși absolvenți de Teologie au devenit personalități în varii domenii. Preasfinția Sa a citit și mesajul de felicitare transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preoții profesori din cadrul Departamentului de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București doresc ca în a doua parte a anului să apară un volum omagial dedicat prof. acad. Emilian Popescu.

Comentarii Facebook


Știri recente