Academia Română a dedicat o sesiune comemorativă lui Dan Berindei, „patriarh al istoriografiei românești”

Secția de științe istorice și arheologie a Academiei Române a organizat joi o sesiune comemorativă dedicată istoricului Dan Berindei, care a fost membru al înaltului for de știință și cultură.

La evenimentul „Academicianul Dan Berindei – 100 de ani de la naștere” au participat membri ai conducerii Academiei Române, academicieni, profesori și cercetători.

„Se apropia de vârsta acelei Românii ai cărei suverani s-au încoronat în 1922 la Alba Iulia. A trăit sub trei regi, ca să-l parafrazez pe Nicolae Iorga, și apoi a trăit sub «țarii» roșii veniți de la Răsărit și s-a bucurat și de cele trei decenii de libertate parțială. Academicianul Dan Berindei a fost ani mulți patriarhul istoriografiei românești”, a spus Președintele Academiei Române.

„Academicianul Dan Berindei a transformat tragismul unei vieți în speranță, pentru că viața nu ne-o dăm noi înșine, ci ne vine ca un dar, iar darurile se onorează, se primesc și se prețuiesc, nu se discută.”

Au mai vorbit acad. Bogdan C. Simionescu, prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române, ing. Alexandru Morega, membru corespondent al Academiei Române, președintele Fundației ,,Patrimoniu”, dr. Narcis Dorin Ion, director general al Muzeului Național ,,Peleș”, și dr. Lucian Dindirică, manager al Bibliotecii Jude­țene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

Academicianul Dan Berindei a trecut la Domnul în 23 decembrie 2021, la vârsta de 98 de ani. De-a lungul vieții, a deținut două mandate consecutive de vicepreşedinte al Academiei Române (2006-2014) și a condus în calitate de președinte Secţia de știinţe istorice şi arheologie (1993-2005 și 2016-2019), al cărei președinte de onoare a fost începând cu anul 2005.

Academia Română îi datorează o amplă istorie a instituției, scrisă în 2006 și reeditată în 2016, cu prilejul împlinirii unui secol și jumătate de la înființare. Dan Berindei se numără, de asemenea, printre principalii donatori ai Academiei Române.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente