Academia de vară „Icoană și spiritualitate” și-a deschis porțile. IPS Laurențiu prezent la festivitatea de deschidere

Asociația Proiect Transilvan, în parteneriat cu Palatul Brukenthal din Avrig, Arhiepiscopia Sibiului și Protopopiatul Avrig organizează în perioada 20-22 iunie Academia de Vară intitulată Icoană și spiritualitate, o manifestare culturală și spirituală dedicată tinerilor.

La deschiderea evenimentului a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care le-a vorbit tinerilor despre cinstirea icoanelor și despre diferențele dintre imaginea transpusă într-un tablou sau fotografie și cea din sfintele icoane.

Icoana este numită fereastră spre divinitate. Când privim pe fereastră, noi vedem frumusețea din afară, razele soarelui care pătrund înăuntrul cădirii și dacă insistăm ne uităm și la fereastră să vedem cât este de frumoasă sau de împodobită. Așa se întâmplă și în cazul icoanei, a subliniat ierarhul.

Sfântul Ioan Damaschin, spune părintele mitropolit, definea icoana ca fiind «locul unei prezențe harice», adică ea nu este o materie, ci un loc al prezenței harice date de chipul sfânt de pe icoană. Prezența aceea se descarcă spre noi în momentul în care ne oferim să intrăm în comuniunea cu sfântul respectiv.

Programul zilnic din cadrul Academiei de Vară de la Avrig cuprinde diferite activități științifice, de creație și de petrecere a timpului liber, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Potrivit lui Arnold Klingeis, membru fondator al Asociației Proiect Transilvan, Școala de vară de la Avrig își propune să atragă tineri din România și din alte țări. Începând de anul trecut au fost promovate diferite module științifice, iar anul acesta va fi predat un modul de spiritualitate, cu sprijinul Mitropoliei Ardealului.

Tinerii participanți la Academia de Vară de la Palatul Brukenthal din Avrig vor avea posibilitatea să-l asculte pe părintele Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna, care va susține miercuri, 21 iunie 2017, prelegerea intitulată Icoana între trecut și prezent.

De asemenea, în data de 22 iunie 2017, părintele profesor Constantin Necula le va vorbi participanților despre Tinerețe și icoană.

Academia de vară adună tineri iubitori ai artei și spiritualității răsăritene, dornici să învețe mai multe despre iconologia ortodoxă și tainele pictării de icoane. Tinerii au posibilitatea să asculte mai mulți invitați, să viziteze principalele obiective turistice din zonă.

Comentarii Facebook


Știri recente