Acad. Bălăceanu Stolnici, serbat la 99 de ani. A primit Crucea Patriarhală pentru mireni

Acad. medic neurolog Constantin Bălăceanu-Stolnici a împlinit miercuri vârsta de 99 de ani, prilej cu care a fost serbat la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din București, în cadrul unui moment festiv. 

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat o slujbă de mulţumire, la finalul căreia a transmis un cuvânt de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în care a evidenţiat aspecte din viaţa şi cariera academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici.

„Domnul academician a fost toată viața sa un om apropiat Bisericii, deși încă din tinerețe s-a impus ca o personalitate prodigioasă în domeniul cercetării medicale. Doctor neurolog de seamă, profesor de neurologie și anatomie, autor a unor studii de o valoare științifică incontestabilă, domnia sa a reușit nu numai după 1990, ci și în plin regim comunist să cultive această complementaritate între argumentarea științifică și revelație sau credință”.

„În calitate de efor al Așezămintelor Brân­covenești, s-a preocupat ca această biserică să funcționeze la aștep­tările pe care le-au avut ctitorii ei, dând curs conștiinței de epitrop testamentar, îndatorat de stră­moșii ctitori să readucă în proprietate bunurile confiscate în timpul regimului ateu. A fost un prieten și sfetnic apropiat al ultimilor patru patriarhi ai României, a fost prieten multor ierarhi din țara noastră, cu care a cultivat relații foarte utile Bisericii și deschiderii acesteia spre știință și societate”, a menţionat Preasfinția Sa. 

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a oferit apoi academicianului cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală, pentru mireni, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în semn de cinstire și recunoștință pentru întreaga sa activitate.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente