A zecea campanie a Caravanei „Sănătate pentru sate” în localitățile Căţelu şi Manolache, județul Ilfov

Echipa de medici, asistenți medicali și voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a ajuns sâmbătă, 21 noiembrie 2015, în comuna Glina din judeţul Ilfov. Această comună are în componență patru sate, iar de acțiunea din 18 octombrie 2015 au beneficiat aproximativ 200 de locuitori aparținând satelor Bobești și Glina. De aceea, datorită modului eficace de mobilizare a cadrelor medicale și a numărului mare de persoane care au beneficiat de consultații medicale gratuite, preoții și autoritățile locale au solicitat revenirea echipei de medici voluntari și pentru locuitorii satelor Căţelu şi Manolache.

Este nevoie de astfel de proiecte

Primarul Vasile Marin a mărturisit că „a fost o acțiune binevenită” și a conștientizat necesitatea acestui program și pentru celelalte două sate ale comunei Glina: „În primul rând, aș vrea să mulțumesc Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum și Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru. Le mulțumim pentru tot ce au făcut și fac pentru oameni. Este nevoie de astfel de proiecte, oamenii sunt bătrâni și săraci, au nevoie de asistență medicală, și așa cum ați văzut și data trecută, dar și acum când ați venit pentru alte două sate, Căţelu şi Manolache, nevoia de medici este mare. Noi, autoritățile locale și preoții din cele două sate le-am spus că veniți și oamenii v-au așteptat. Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut cu Campania «Sănătate pentru sate» și vă dorim mult succes în toate, Dumnezeu să vă răsplătească eforturile!”.

La cea de zecea acțiune a Caravanei „Sănătate pentru sate” au participat 12 medici cu diverse specializări:​ ​​cardiologe, medicină internă,​ neurologie, ​diabet, nutriție și boli metabolice, reumatologie, kinetoterapie​ și recuperare medicală, ​endocrinologie, psihiatrie, ​pediatrie, psihiatrie ​pediatrică​ și medicină de familie.​ Medicii au fost ajutați de 11 asistenți medicali, doi profesori de la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București, însoțiți de ​patru​ elevi, iar de organizare s-au ocupat ​șapte​ voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Pentru noi este im​po​rtant ca oamenii să învețe să prevină

Doamna doctor Cristina Spiroiu, medic endocrinolog, a mărturisit că mulțumirea pe care o are când poate ajuta este imensă: „Acțiunea de astăzi a fost foarte bine organizată. Acest lucru înseamnă că am învățat și noi, ca medici și voluntari, să ne organizăm cât mai bine, evoluție pe care am observat-o de la o acțiune la alta. Sunt mulți oameni care ne așteptau și suntem convinși că vom lăsa în urma noastră multă bucurie, iar noi vom fi fericiți la finalul zilei pentru că am putut să facem și azi fapte bune. Sa îi vedem sănătoși pe oameni este mulțumirea noastră cea mai mare și nu se poate descrie în cuvinte sentimentul acesta. Azi au venit pacienți în vârstă, dar și copii. Pentru noi este im​po​rtant ca oamenii să învețe să prevină și dacă este cazul să tratăm, dar e mai ușoară prevenția. Acest lucru încercăm să îl spunem fiecăruia: să își poarte de grijă și de sănătate”.

Numărul pacienților a fost mare, până la orele prânzului s-au prezentat 60 de persoane, însă până la sfârșitul zilei numărul pacienților a depășit 100 de persoane.​ Au fost prezente toate grupele de vârstă: copii (20), adulți (20) și bătrâni (60).​

Prezent și în această zi în calitate de medic voluntar al Caravanei “Sănătate pentru sate”, Părintele​ ​Antonio Dumitrașcu, ​consilierul Sectorului social-filantropic al Patriar​hiei​ Române, a declarat ​ca în satele din apropierea Capitalei sunt mulți oameni care suferă și de boli, dar și de singurătate: „Am constatat că există mulți tineri și adulți cu patologie neurologică și ​psihiatrică, cu atacuri de panică și anxietate cauzate de singurătate și ​neputință adusă de sărăcie. Patologia vârstnicului a fost cardiacă, reumatismală, dar în mod oarecum neașteptat și metabolică. Au existat mulți pacienți cu diabet, obezitate, dislipidemii și implicit complicațiile cronice ale bolilor metabolice: arteriopatie, neuropatie și nefropatie. În urma celor zece acțiuni ale caravanei am putut sesiza o delimitare clară între zonele limitrofe metropolei și satele mai îndepărtate. Caracteristic satelor din împrejurul Bucureștiului sunt bolile cardiace și metabolice, boli accentuate de sedentarism și alimentația nesănătoasă similară cu a populației orașului. În schimb, cu cât ne îndepărtăm de oraș, predomină patologia reumatismală degenerativă, hipertensiunea și patologia neurologică de natură vasculară”.

Ediția de astăzi a demonstrat ca era nevoie de o astfel de campanie prin care să se depisteze, să se trateze, dar să se și prevină problemele de sănătate, componenta de prevenție și profilaxie a campaniei fiind foarte importantă.

Programul «Sănătate pentru sate» s-a dovedit a fi eficient și foarte necesar

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, coordonatorul acestui program a declarat că „prin faptul că ni s-a solicitat revenirea într-o comună în care medicii și asistenții voluntari au mai fost, confirmă faptul că la sat este nevoie de ajutorul medicilor și al asistenților, dar și că populația este prea săracă și neputincioasă să se mai îngrijească de sănătate. Programul «Sănătate pentru sate» a pornit ca un proiect pilot în zonele care aparţin administrativ de Arhiepiscopia Bucureştilor și s-a dovedit a fi eficient și foarte necesar”.

Vrem să extindem colaborarea și cu eparhiile învecinate Arhiepiscopiei ​Bucureștiului

Acțiunea de astăzi este ultima din acest an. Părinte​ consilier​ Antonio Dumitrașcu a spus: „Cu ​acțiunea de astăzi​ s-a încheiat proiectul pilot și ne dorim să reluam deplasările după sărbătorile închinate Nașterii și Botezului Domnului, ​imediat ce​ vremea ne va permite​. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne ajute​ sa mergem mai departe cu acest program social și umanitar. De asemenea, ne dorim continuarea campaniei la o scară mai mare, ​ca să ne ​putem deplasa​ și în localități mai îndepărtate. Prin aceasta vrem să extindem colaborarea și cu eparhiile învecinate Arhiepiscopiei ​Bucureștiului”.

Campania „Sănătate pentru sate” a început​ în data de 3 septembrie 2015,​ cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în urma semnării Protocolului de cooperare între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii și vizează persoanele cu vârstă înaintată, precum și persoane cu statut socio-economic scăzut​.

Comentarii Facebook


Știri recente