A XII-a ediție a Universității de vară a românilor de pretutindeni

În localitatea Izvorul Mureșului din județul Harghita a început luni, 11 august 2014, a XII-a ediție a Universității de vară a românilor de pretutindeni. Participă aproximativ 100 de persoane, tineri din România și Basarabia, lideri și reprezentanți ai comunităților românești din țările vecine și parlamentari de pe cele două maluri ale Prutului.

Lucrările au fost precedate de un moment de rugăciune, la Mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, după cum aflăm de la Radio TRINITAS.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei.

„Aș vrea să transmit mesajul că această universitate de vară nu este împotriva nimănui. Este o acțiune pentru întărirea și păstrarea identității noastre românești, aici în Carpați, cât și a frățiilor voastre care sunteți dincolo de fruntariile spațiului nostru românesc astăzi, dar în care bate aceiași inimă, care suntem din același suflet, din aceeași plămadă românească și să rânduiască Dumnezeu ca limba și graiul nostru românesc să se păstreze și dincolo de fruntarii și să puteți fii mai departe fii iubitori de mama frățiilor voastre, adică de sfânta noastră Românie”, a spus Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei.

Până sâmbătă vor avea loc dezbateri pe marginea afirmării identitare și riscului deznaționalizării, dar și a autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-numitului Ținut Secuiesc.

Comentarii Facebook


Știri recente