A X-a ediţie a pelerinajului la moaştele Sf. Ioan Casian. Manifestările religioase au fost conduse de IPS Iosif

Sf. Ioan Casian - Pelerinaj Marsilia 2017 (9)

În perioada 12 -14 mai 2017 a avut loc la Marsilia, Franţa, tradiționalul pelerinaj la moaștele Sfântului Ioan Casian, informează protos. Simeon Mureşan. Pelerinajul a fost organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale în colaborare cu Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Marsilia.

La eveniment au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, preoți, monahi, monahii și numeroși credincioși din Franța și Spania.

Manifestările religioase au debutat vineri, 12 mai 2017, prin oficierea unui Te Deum în biserica Mănăstirii „Sfântul Victor” din Marsilia unde se păstrează relicvarul cu moaștele Sfântului Ioan Casian – fondatorul acesteia. Din partea Bisericii Catolice a asistat Arhiepiscopul Georges Pontier.

La ora 20:00 a avut loc vizitarea criptei şi vizionarea unui film documentar.

A doua zi, sâmbătă 13 mai 2017, în biserica parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Marsilia (Saint-Cannat, 4 Place des Prêcheurs, 13001 Marseille) a fost oficiată slujba Acatistului Sfântului Ioan Casian, iar credincioşii prezenţi au putut aduce cinstire sfintelor moaşte ale sfântului aduse de la biserica Sfântul Victor.

Începând cu ora 11:30, Părintele Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu a susţinut conferinţa cu titul „Sfântul Ioan Casian – model al pelerinului în occident”.

După încheierea conferinţei, cei prezenţi au plecat spre Biserica Sfântul Trofim din Arles (Place de la République, 13200 Arles) unde se găsesc moaştele Sfântului Antonie cel Mare. Începând cu ora 18:00, a fost oficiată vecernia în cinstea Sfântului Antonie. La slujbă a asistat Mgr. Christophe Dufour, Arhiepiscop catolic de Aix şi Arles.

În data de 14 mai, în Duminica Samarinencei, credincioşii ortodocşi români din Marsilia şi împrejurimi s-au rugat împreună Arhipăstorul lor, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Sfinții Trei Ierarhi.

Alături de IPS Iosif au slujit :  Preasfinţitul Părinte Timotei, Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, preoţi şi diaconi.


Sfântul Ioan Casian s-a născut în Dobrogea în jurul anului 360. În anul 382 intră într-o mănăstire din Țara Sfântă la Betleem și după câțiva ani primește permisiunea ca, împreună cu prietenul său Sfântul Gherman din Dobrogea, să meargă să-i cerceteze (viziteze) pe părinții deșertului din Egipt. Au rămas acolo până în anul 399, apoi au mers în Constantinopol, unde l-au întâlnit pe Sfântul Ioan Gură de Aur care l-a hirotonit pe Sfântul Ioan Casian ca diacon. Au plecat din Constantinopol în anul 403, când Sfântul Ioan Gură de Aur a fost exilat, stabilindu-se ulterior lângă Marsilia (în Franța de azi), unde Sfântul Ioan a fost hirotonit preot.

În Marsilia, Sfântul Ioan Casian avea să își îndeplinească vocația sa fundamentală, aceea de organizator al vieții monahale, dar și să își descopere deschiderea totală față de teologia ascetică, începând de acum să redacteze faimoasele sale scrieri referitoare la viața monahală, adevărate pietre de căpătâi în ceea ce privește întemeierea și organizarea vieții monahale în apusul Europei.

Sfântul Ioan Casian – Basilica.ro

Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfinții Ioan Casian și Gherman din Dobrogea la 29 februarie, în anii bisecți. Pentru că anul acesta nu este bisect, ziua lor de prăznuire este 28 februarie. În cele ce urmează vă prezentăm câteva informații privind viața Sfântului Ioan Casian: Străvechiul pământ al Dobrogei, Scythia Minor de altădată, evanghelizat de Sf….

Comentarii Facebook


Știri recente