A trăi emoțional frumusețea cântării religioase

Pentru Parohia Arad-Șega II, zilele acestea au adus momente de sărbătoare, prilejuite de împlinirea unui deceniu de slujire a formației corale a parohiei de către dirijorul acesteia, profesorul Nicolae Bărnău.

Domnia sa s-a născut la 23 octombrie 1936, în localitatea Sânnicolau Mic, ju­de­țul Arad. A urmat Școala Medie Tehnică de Comerț, apoi, timp de cinci ani, a urmat cursu­ri­le la Facultatea de Limba și Literatura Română a U­niver­sității București. În activitatea profesională a activat ca dascăl de limba și literatura română pentru clasele de gimnaziu, având în același timp, vreme de 25 de ani, și calitatea de director coordonator al unității școlare. Prilejul oferit de această aniversare ne-a dat posibilitatea realizării unei frumoase conversa­ții cu distinsul maestru.

Cum a apărut dragostea de muzică și de dirijat?

A apărut încă de timpuriu, când am dirijat corul de copii, în cadrul serbărilor organizate ocazional. Cu prilejul Festivalului „Cântarea României” am format un grup vocal feminin de 20 de persoane, pe trei voci, cu care am obținut locul al II-lea pe faza județeană. Din punctul de vedere al pregătirii muzicale, am urmat cursurile de canto la Școala Populară de Artă, sub îndrumarea renumitului profesor Mircea Emandi. În perioada anilor 1978-1985 am participat cu regularitate la cursurile de dirijat, în timpul vacanțelor de vară, cu profesori ai școlii amintite. Între anii 1994 și 2004 am dirijat corul bisericii parohiei din localitatea Șofronea, cu care am fost invitați să cântăm în bisericile și mănăstirile arădene. Îmi aduc aminte de onoarea avută atunci, de a cânta în prezența Majestății Sale, Regele Mihai al României, la una dintre vizitele sale de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Trebuie să amintesc aici că 90% din membrii acelui cor erau tineri. Începând cu luna martie a anului 2005, am preluat corul mixt al Parohiei Arad-Șega II. Aici am simțit că trăiesc la cota maximă satisfac­ția, pasiunea pentru muzica religioasă ortodoxă corală, reușind să-mi pun în valoare talentul creator muzical-literar în domeniul dirijoral și compozițio­nal.

Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente