A șaptea ediție a pelerinajului de la Biserica Icoanei

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, din anul 2008, în Duminica Ortodoxiei, la Parohia Icoanei din București se organizează pelerinajul „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, informează „Ziarul Lumina”. Preoții și credincioșii mărturisesc astfel biruința Bisericii asupra tuturor ereziilor, actualizând evenimentele petrecute la 11 martie 843.

Pelerinajul desfășurat în sectorul 2 al Capitalei este o expresie de bucurie a identității noastre de creștini, fii ai Mântuitorului Iisus Hristos. Siguranța cu care, pe parcursul procesiunii, credincioșii cântă „Cu noi este Dumnezeu” și alte imne liturgice este dovada faptului că de la Întruparea Fiului lui Dumnezeu „icoana – fereastră” nu se închide niciodată, ci prin ea Îl cunoaștem și Îl descoperim pe Dumnezeu, sfintele icoane fiind o vedere prin credință a sfinților din Împărăția lui Dumnezeu, vedere ce transcende pe cea trupească.

Din anul 2008, prin prezența credincioșilor și a preoților de la 10 parohii învecinate, pelerinajul de la Biserica Icoanei a cunoscut o dezvoltare deosebită prin implicarea directă a Arhiepiscopiei Bucureștilor, a Primăriei Sectorului 2 și a Organizației „Tinerii Icoanei”.

Binecuvântare arhierească în fiecare an

Astfel, dacă la prima procesiune au participat doar 20 de preoți, în prezent sunt chemați la această rugăciune în mișcare aproximativ 100 de preoți, slujitori la cele 40 de biserici din Protoieria Sector 2 din București, precum și preoții de caritate din spitale.

În fiecare an, sărbătoarea a fost binecuvântată de către un ierarh, delegat al Patriarhului României, care a săvârșit Sfânta Liturghie, a condus întreaga procesiune, iar la final a rostit un cuvânt de învățătură și a oficiat slujba de sfințire a icoanelor. Astfel, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în acea vreme Episcop-vicar patriarhal, a fost prezent la pelerinaj în anii 2008-2010. Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a binecuvântat procesiunea în anul 2011, iar Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost în mijlocul preoților și credincioșilor pelerini în anii 2012 și 2013.

Anul 2011 a adus o noutate în pelerinajul de la Biserica Icoanei prin faptul că, pe lângă închinarea la icoana făcătoare de minuni de la biserica noastră, credincioșii s-au bucurat și de prezența icoanei Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu, pentru ca în anii următori să fie aduse spre cinstire icoanele făcătoare de minuni „Trihirusa” de la Mănăstirea Neamț și cea a Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Nămăiești.

Expoziții, seri culturale și concerte religioase

Printre activitățile desfășurate din anul 2008 până astăzi în cadrul pelerinajului „Icoana – fereastră spre Dumnezeu” se numără expoziții de icoane realizate în colaborare cu Muzeul Satului și Muzeul Țăranului Român din București, cuvinte catehetice pe tema sfintelor icoane la fiecare din parohiile participante, concerte de muzică religioasă susținute de Corala Bisericii „Icoanei” și de Corala „Divina Armonie”, masa rotundă la care au participat pr. prof. dr. Nicolae Necula, prof. Mihaela Palade, pr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, Dan Puric, Sorin Dumitrescu, Costion Nicolescu și alții.

Anul trecut a avut loc vernisajul expoziției „Icoana în inima copilului” la Complexul pentru activități recreative și educație „Sfântul Pantelimon” al Primăriei Sectorului 2. În zilele premergătoare pelerinajului, biserica noastră a avut ca invitați distinși profesori de teologie, precum pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, acad. prof. dr. Emilian Popescu, pr. lect dr. Gheorghe Holbea și pr. lect. dr. Aurel Mihai, care au subliniat aspectele dogmatice, liturgice, istorice și pastoral-misionare ale sfintelor icoane.

De asemenea, pelerinajul din Duminica Ortodoxiei din anul 2013 a prilejuit lansarea monografiei „Biserica Icoanei”, apărută la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și care cuprinde un bogat material informativ despre istoria Bisericii Icoanei, cartierul Icoanei și personalitățile care au fost și sunt membri ai acestei parohii, uniți cu toții în jurul celei care a dat numele străzii și cartierului din inima Bucureștiului: „sfânta icoană a Precistei tămăduitoare de bolnavi”, dăruită bisericii de către Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu în anul 1682.

În anul 2014, declarat în Patriarhia Română „Anul omagial euharistic” și „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, pelerinajul „Icoana – fereastră spre Dumnezeu” are ca scop mărturisirea că sfintele icoane sunt o condiție esențială pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia suntem în comuniune cu sfinții și ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Întâlnirea cu Hristos prin intermediul icoanei Sale este „ca un fel de pregătire spre întâlnirea mai deplină cu Hristos în Taina Euharistiei”, zice părintele Stăniloae, această comuniune permanentă prin icoane fiind complementară și necesară Euharistiei. Icoanele Maicii Domnului sau ale sfinților, a căror tematică este tot una hristologică, purtate pe brațele drept-credincioșilor pe parcursul pelerinajului sunt tot atâtea „oglinzi ale lumii veșnice” în care sfinții ne cheamă să privim efectele lucrării mântuitoare a lui Hristos în ei, deschizându-ne larg perspectiva îndumnezeirii noastre după exemplul lor și cu ajutorul și mila lui Dumnezeu.

Icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu va fi adusă spre închinare în Capitală

La Biserica Icoanei din Protoieria 2 Capitală se va desfășura, în zilele de 8 și 9 martie 2014, programul-pelerinaj „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, organizat de Arhiepiscopia Bucureștilor, Protoieria 2 Capitală, Parohia Icoanei și Primăria Sectorului 2, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paști. Anul acesta, la Biserica Icoanei va fi adusă spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, din județul Iași. „Acest eveniment este o manifestare de bucurie.

Prin aceasta, noi arătăm că suntem ortodocși și că mama noastră este Biserica lui Hristos. Este manifestarea unei bucurii, este un eveniment prin care noi preoții suntem împreună-rugători cu credincioșii, care au permanent un rol activ”, ne-a declarat pr. Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului 2 Capitală și parohul Bisericii Icoanei.

Manifestarea va începe sâmbătă, 8 martie, cu slujba Vecerniei, oficiată la Biserica Icoanei de la ora 17:00, urmată de o procesiune cu icoane de la ora 18:30, în jurul parcului Grădina Icoanei din apropiere. Procesiunea de sâmbătă seara este intitulată „Lumina Ortodoxiei”. La ora 19:30 se va citi o rugăciune, iar corul Bisericii Icoanei va interpreta mai multe melodii și cântări bisericești, pe scena amenajată în parc. Duminică, 9 martie, de la ora 10:00 se va oficia Sfânta Liturghie, după care, de la ora 12:00, va avea loc cea de a doua procesiune spre parcul Grădina Icoanei, intitulată „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”. Pelerinajul se va desfășura în jurul parcului Grădina Icoanei, la fel ca la procesiunea din seara precedentă, cu opriri și rostiri de ectenii. La ora 14:15 va avea loc slujba de sfințire a icoanelor purtate de credincioși, urmată de rostirea Crezului, alocuțiunea primarului sectorului 2 Capitală, Neculai Onțanu, și cuvântul de învățătură rostit de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente