A noua ediție a Festivalului Noi umblăm a colinda

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, joi, 12 decembrie 2013, s-a desfășurat cea de IX-a ediție a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda” organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Protopopiatul Oradea și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), cu sprijinul Era Shopping Park, după cum ne-a precizat Pr. Silviu Dobai.

Festivalul își propune identificarea și promovarea colindului creștin autentic și cuprinderea sa într-o culegere de colinde tradiționale din Bihor. El se adresează elevilor de la toate unitățile de învățământ din județ, indiferent de ciclul de învățământ și este structurat pe două secțiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sat) – sub formă de concurs și, cea de a doua, Colinde de largă circulație.

Acest eveniment are ca scop promovarea tradițiilor de Crăciun creștin – ortodoxe din țara noastră și crearea unui cadru de manifestare tip Festival-Concurs. Un astfel de festival este necesar pentru a ne aminti nu doar de sfânta sărbătoare a Nașterii Domnului, dar și de faptul că suntem români și că avem o mulțime de cântece, tradiții și obiceiuri care trebuie păstrate și transmise mai departe tinerei generații, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care oferă publicului ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfășurat cu începere de la ora 13, în centrul municipiului Oradea, pe porțiunea pietonală a străzii Republicii, scopul paradei costumelor populare fiind acela de a promova patrimoniul cultural și spiritual local.

În debutul manifestării, Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză al Episcopiei Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Chiriarhului Oradiei, care a felicitat pe participanți, mulțumind organizatorilor pentru efortul depus și grija în păstrarea și promovarea valorilor și tradițiilor autentice creștine ale poporului nostru.

Pe scena din sala de festivități de la Era Shopping Park Oradea au evoluat 27 de grupuri de colindători, reprezentând 27 de unități de învățământ din județul Bihor: Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, Școala Gimnazială nr. 1 din Sâmbăta, Liceul Tehnologic nr. 1 din Popești, Școala Gimnazială nr. 1 din Cuzap, Liceul Tehnologic din Dobrești, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, Școala Gimnazială din Luncasprie, Școala Gimnazială din Topa de Sus, Școala Gimnazială din Hidișel de Dobrești, Școala Gimnazială nr. 1 din Butan, Liceul Teoretic din Bratca, Școala Gimnazială nr.1 din Beznea, Școala Gimnazială din Hidișelu de Sus, Școala Gimnazială din Chijic, Școala Gimnazială din Bucuroaia, Școala Gimnazială din Răbăgani, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” din Beiuș, Școala Gimnazială nr.1 din Sânicolau Român, Școala Gimnazială nr. 1 din Căbești, Școala Gimnazială din Roșia, Școala Gimnazială din Pietroasa, Școala Gimnazială nr. 1 din Budureasa și Școala Gimnazială nr. 1 din Balc.

În cadrul festivalului, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Arhid. Ștefan Lakatos și grupul de colindători de la Liceul de Artă din Oradea, coordonat de doamna Aurica Bontu, au susținut un minirecital.

Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din: Dl. Crăciun Parasca – folclorist, președintele juriului; Pr. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei; Pr. Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului; D-na Voichița Vancu și D-na Mioara Țigan, inspectori de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor; D-na Viorica Cherteș – președinte A.F.O.R.E.O. și D-na Dana Oprescu din partea Palatului Copiilor și Elevilor Oradea.

Ca urmare a jurizării, șase dintre corurile și formațiile corale participante au luat premiul întâi, opt au fost răsplătite cu premiul al doilea, cinci cu premiul al treilea, iar restul au primit mențiuni.

La final, colindătorii au fost răsplătiți cu cozonaci, nuci și mere, precum și cu o diplomă de participare și au fost invitați să deguste din bucate tradiționale românești de post.

Comentarii Facebook


Știri recente