A început sărbătoarea Sf. Dimitrie: Moaştele Ocrotitorilor Bucureştiului întâmpinate la Patriarhie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a întâmpinat joi, 25 octombrie, pe Dealul Patriarhiei moaştele Ocrotitorilor Bucureştiului: Sf. Calinic de la Cernica, Bucureşteanul, şi Sf. Dimitrie cel Nou.

Anul acesta, de sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale, alături de moaştele Sfântului Dimitrie se află aşezate spre închinare credincioşilor şi cele ale sfântului Ierarh Calinic, născut în Bucureşti, în cartierul Sfântul Visarion.

La finalul Procesiunii Calea Sfinţilor, după ce moaştele au fost aşezate în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale, a fost oficiat o slujbă de Polihroniu în prezenţa Părintelui Patriarh.

Alături de Patriarhul Daniel s-au aflat ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, care participă joi la şedinţa Sfântului Sinod desfăşurată în Reşedinţa Patriarhală.


Calea Sfinților: Mii de credincioși au mers spre Catedrala Patriarhală împreună cu Sfinții Dimitrie și Calinic


După slujba de Polihroniu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre personalitatea marcantă a Sfântului Calinic de la Cernica şi despre activitatea deosebită în domeniul religios şi cultural.

Preafericirea Sa l-a numit un „duhovnic înţelept şi părinte milostiv”, dar a evidenţiat şi activitatea sa cărturărească şi de ctitor.

„Sfântul Calinic a fost un om erudit, un bun organizator, un talentat constructor de biserici, şapte la număr, şi ctitor al Catedralei Episcopale din Râmnicu Vâlcea”.

Vă invităm să citiţi cuvântul integral.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Tronos dirijat de Arhid. Mihail Bucă.

Programul liturgic din această zi va continua pe Dealul Patriarhiei cu slujba Acatistului Sfântului Calinic, de la ora 17:30.

Apoi, de la ora 18:00, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată slujba Privegherii în cinstea Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, cinstit vineri, 26 octombrie, în Biserica Ortodoxă.

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente