A început restaurarea Bisericii din satul Moțăței – Proiect european de 1,5 milioane euro

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul doljean Moţăţei va fi restaurată printr-un proiect european de aproape 1,5 milioane euro, finanţat prin Programul Interreg V-A România-Bulgaria.

Lucrările au început în urmă cu o săptămână, iar momentul a fost marcat oficial luni în cadrul unei slujbe de Te Deum. Au participat reprezentanți ai autorităților locale și ai Mitropoliei Olteniei.

Image may contain: sky and outdoor
Lucrări de restaurare la Biserica din Moțăței, Dolj. ©Facebook / Parohia Motatei

Evenimentul s-a încheiat cu o conferință de presă referitoare la Proiectul „Turismul – liant al dezvoltării în regiunea de graniţă”.

Proiectul este derulat de UAT Comuna Moţăţei împreună cu Parohia „Sf. Nicolae” din Moţăţei şi în parteneriat cu Primăria Dolna Mitropolia, din Bulgaria, finanţat prin Programul Interreg V-A România-Bulgaria, Axa Prioritară 2 – O zonă verde.

„Monumentele care vor fi renovate sunt de o importanţă deosebită pentru oamenii din oraşul Dolna Mitropolia şi comuna Moţăţei. Este vorba despre staţia de drum roman Ad Putea (Dolna Mitropolia) şi Biserica Sf. Nicolae (satul Moţăţei). Prin lucrările de conservare şi restaurare, precum şi prin promovarea lor, aceste obiective pot fi incluse în rutele turistice din regiunea transfrontalieră şi vor ajuta la crearea unui produs turistic integrat pentru cele două municipalităţi”, a spus viceprimarul comunei Moţăţei, potrivit Agerpres.

Proiectul prevede lucrări de consolidare, de renovare a lăcașului, dar şi de restaurare a picturii.

Image may contain: table and indoor
Interiorul Bisericii din Moțăței. ©Facebook / Parohia Motatei

Biserica este monument istoric. Iniţial a fost construită din lemn în 1843, iar apoi, în 1845, pe locul a fost edificată o alta, de piatră. În 1914, lăcașul de cult a fost reconstruit de inginerul italian Pietro Adotti. Pictura interioară a fost restaurată în anul 1974 de Olga Greceanu.

Foto credit: Mitropolia Olteniei


Urmărește-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente