A început programul „Sănătate pentru sate”

Peste 70 de persoane din localitatea ilfoveană Bălăceanca au primit sâmbătă, 12 septembrie 2015, consultații medicale de specialitate gratuite. Acțiunea a avut loc în cadrul Programului Sănătate pentru sate demarat de Patriarhia Română prin voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

În acţiunea de astăzi au fost implicaţi numeroşi medici specialiști, asistenți medicali, dar și o echipă de tineri voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

„În această dimineață, la ora 8:00, aproximativ 20 de medici specialiști, 5 asistenți medicali și o echipă de tineri voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au plecat spre comuna Cernica, satul Bălăceanca, județul Ilfov. Echipa de medici și voluntari a fost așteptată în vechea clădire a «Centrului Cultural» de localnici de toate vârstele și de medicul de familie”, după cum ne-a transmis Ana-Maria Vasilăţeanu, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Dorim să fim de un real folos celor care sunt în suferinţă

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a subliniat necesitatea acestor acţiuni prin care se doreşte ajutorarea celor aflaţi în suferinţă.

Dorim să fim de un real folos celor care sunt în suferinţă, celor care nu se pot deplasa de la domiciliu, bătrânilor care se zbat în sărăcie şi în boală şi tuturor celor care au nevoie de un sfat. Dorim ca această campanie să fie într-un mod educativ şi preventiv, deoarece în orice situaţie contează prevenţia, dar mai ales în medicină. Să ştim ce este bine şi ce nu este bine. De asemenea, contează mult educaţia medicală de care societatea românească este văduvită”, a spus părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, potrivit Radio TRINITAS.

Biserica trebuie să fie prezentă și activă, să fie alături de oameni și să îi ajute

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru ne-a mai transmis că aceste acțiuni sunt necesare mai ales în mediul rural.

„Este multă suferință în rândul populației din România și Biserica trebuie să fie prezentă și activă, să fie alături de oameni și să îi ajute. Sperăm ca prin aceste acţiuni medicale umanitare să putem veni în ajutorul persoanelor defavorizate din mediul rural, mai precis: persoane cu vârstă înaintată, persoane cu statut socio-economic scăzut, persoane cu dizabilităţi, nedeplasabile, cu boli cronice, cu nivel educaţional redus, cazuri sociale. Numărul celor care au nevoie de ajutor este foarte mare și noi îi putem ajuta. De aceea, le mulțumim medicilor și asistenților care s-au implicat până acum și așteptăm și alte cadre medicale să ni se alăture. Orice voluntar ne poate ajuta să salvăm o viață!”, a spus părintele arhimandrit.

Ne dorim să existe sănătate la sate

Coordonatorul echipei de medici, domnul Floricel Cristea, medic neurolog, s-a declarat foarte mulțumit de rezultatele acţiunii desfăşurate astăzi în localitatea Bălăceanca.

„Am fost așteptați cu brațele deschise de oamenii din sat, dar și de medicul de familie care ne-a pus la dispoziție fișele medicale ale pacienților. Până la ora prânzului au trecut pragul Centrului Cultural din satul Bălăceanca peste 70 de pacienți. 60% au fost bătrâni, restul fiind tineri și copii. Sunt foarte fericit că mă aflu astăzi aici, alături de colegii mei. Acesta este un proiect la care m-am gândit de mai mult timp, dar abia acum s-a concretizat cu ajutorul Părintelui Ciprian Grădinaru. Sperăm ca după această primă acțiune să afle de noi cât mai mulți oameni și să vină cu încredere acolo unde vom fi prezenți. Suntem medici cu diferite specializări: gastroenterolog, diabetolog, reumatolog, recuperare medicală, pediatru, stomatolog, oftalmolog, medici de familie, medici interniști, asistenți medicali, voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și ne dorim să existe sănătate la sate”, a spus dr. Floricel Cristea.

ProgramulSănătate pentru sate va funcţiona, într-o primă etapă, de câteva luni, ca proiect pilot în zonele care aparţin administrativ de Arhiepiscopia Bucureştilor, respectiv: judeţul Prahova, judeţul Ilfov şi Municipiul Bucureşti, urmând a fi extins ulterior, în funcţie de rezultatele obţinute, la nivel naţional.

Comentarii Facebook


Știri recente