A fost sfinţit primul spital al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, la Dolhasca – „un spaţiu al vindecării trupeşti şi sufleteşti”

Sfinţire Dolhasca (11)

Duminica aceasta a fost sfinţit primul spital al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Instituţia medicală se află în oraşul Dolhasca, jud. Suceava şi va oferi servicii medicale pentru cei peste 10.000 de locuitori din zonă.

Unitatea medico-socială „Sfântul Gheorghe” a fost sfinţită, în data de 20 august 2017, de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. În continuare, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie.

Spitalul din Dolhasca este prima unitate de acest gen care va oferi servicii medicale pentru localnicii cu venituri reduse din Bucovina. Chiriarhul locului a sfinţit astăzi (n.r. – ieri) paraclisul şi troiţa din incinta unităţii medicale, farmacia şi cabinetul stomatologic, două componente în care se lucrează deja cu personal calificat, a transmis Doina Ciobanu, corespondent Trinitas TV.


În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice


Proiectul Spitalului din Dolhasca a fost iniţiat în anul 2004 şi a fost realizat în mare parte prin efortul părintelui Gheorghe Saftiuc de la Parohia „Învierea Domnului” din Dolhasca. Acest spital va fi un spaţiu al vindecării trupeşti şi sufleteşti, a evidenţiat părintele.

Tot ce s-a făcut aici s-a realizat cu oameni şi pentru oameni. Ca preot am văzut atâta suferinţă în rândul semenilor, încât m-am simţit obligat să fac ceva în acest sens. Este o jertfă comună nouă tuturor peste care Cel de Sus şi-a pus girul şi mila Sa. Astăzi când se strigă pe nedrept în popor „vrem spitale şi nu catedrale”, comunitatea din Dolhasca demonstrează că Biserica ştie, poate şi se implică în vindecarea sufletească, dar şi trupească.


În Patriarhia Română funcţionează peste 700 instituții și servicii sociale


La evenimentele de ieri au participat oficialităţi centrale şi locale. Victor Opaschi, Secretarul de stat pentru culte, a vorbit despre activitățile social filantropice derulate, în ultimii ani, de Biserica Ortodoxă Română.

Să nu uităm că scopul principal al lucrării Bisericii este sfinţirea şi mântuirea oamenilor şi, mai apoi, asistenţa socială care, desigur, este foarte importantă, a punctat domnia sa.

Aceşti secularişti critici ai Bisericii Ortodoxe Române refuză să vadă realitatea celor peste 500 instituţii şi programe social caritabile ale Bisericii Ortodoxe, peste 150 cantine sociale, zeci de organzaţii şi programe de asistenţă socială şi social-medicală, din ce în ce mai multe farmacii sociale şi clinici. Acum, iată, un nou spital pe lângă Providenţa din Iaşi, a spus Victor Opaschi.

La eveniment au luat parte sute de persoane din localitatea Dolhasca și din satele învecinate. Ei sunt mulțumiți că nu vor mai fi nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a beneficia de servicii medicale.


Noua instituţie medicală funcţionează în vechiul spital modernizat şi extins cu ajutorul finanţării venite din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a Asociaţiei „Mila creştină“ din localitate, dar şi din alte surse.

Unitatea socio-medicală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ dispune în prezent de 35 de paturi şi îşi desfăşoara activitatea având 2 medici, 6 asistenţi medicali şi infirmiere. Interiorul este realizat după ultimile standarde.

Foto Credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Comentarii Facebook


Știri recente