A fost restaurat sistemul de colectare a apelor pluviale la Catedrala din Timișoara. Pentru 2023 sunt planificate noi lucrări

Arhiepiscopia Timișoarei a realizat, în perioada 11 mai – 30 noiembrie, intervenții de urgență pentru restaurarea sistemului de colectare ape pluviale la catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi”, clădire monument istoric clasa A.

Valorare totală a lucrărilor s-a ridicat la suma de 249.357 lei.

Lucrările au fost demarate cu ajutorul Istitutului Național al Patrimoniului, care a cofinanțat proiectul în procent de 40% prin Timbrul Monumetelor Istorice – subprogramul „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”, informează Arhiepiscopia Timișoarei într-un comunicat remis Basilica.ro.

Sistemul de colectare a apelor pluviale prezenţa degradări majore ale părților componente: glafuri de tablă, jgheaburi, vazoane și burlane. Prin aceste lucrări s-a reușit funcționalizarea sistemului de colectare a apelor pluviale de pe acoperișul Catedralei și direcționarea apelor meteorice spre sistemul de canalizare al orașului.

Lucrările au constat în restaurarea vazoanelor degradate, în atelier sau la fața locului, după caz, înlocuirea cârligelor degradate cu cârlige noi, refăcute după modelul original sau curățarea cârligelor, care nu au necesitat înlocuirea; înlocuirea și reparațiile la sorturi și glafuri din tablă de cupru, înlocuirea jgheabului degradat, care nu a mai putut fi îndreptat sau îndreptarea, curățarea și cositorirea pentru etanșeitate a jgheaburilor care au putut fi salvate, confecționarea de jgheaburi și burlane lipsă, după modelul existent pe catedrală, respectiv lucrări de reparații, curățare și cositorire a burlanelor degradate.

La sfârșitul lucrărilor a fost prezentat rezultatul proiectului și importanța acestuia pentru clădirea monument istoric, în cadrul unei întâlniri cu comunitatea locală.

Pentru 2023 sunt planificate noi lucrări

Pentru anul 2023 sunt planificate alte lucrări de importanță vitală pentru catedrala mitropolitană, precum înlocuirea învelitoarei din țiglă cu model decorativ în 4 culori, prin refacerea modelelor originale degradate, reparații la turlele mitre, verificări și reparații la crucile ornamentale de pe turlele secundare.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente