A fost refăcut monumentul eroului naţional Petre Marcu din Mălăiești, Republica Moldova

Petre Marcu, şeful pichetului de grăniceri Mălăiești, şi-a dat viaţa pentru patria sa la câţiva ani de la încheierea Primului Război Mondial. În memoria lui a fost construit un monument, însă a fost vandalizat în 1945 şi distrus de o viitură în 1967. A fost reconstruit după 53 de ani şi inaugurat în data de 25 septembrie în prezenţa autorităţilor locale.

Întregul proces a fost coordonat de asociaţia Monumentum, edificiul fiind reconstituit în baza unei fotografii identificate în ziarul „Cuvântul Moldovenesc” din anul 1933.

„Monumentul are o înălțime de 6 metri, este amplasat pe malul Nistrului și poartă pe el numele grănicerului Petre Marcu, dar și a eroilor căzuți în Primul Război Mondial, din această localitate”, a declarat Iulian Rusanovschi, unul dintre coordonatorii proiectului şi membru fondator al Asociaţiei Monumentum.

Lucrarea a fost sculptată de meșterul popular Vladislav Lozan din Cosăuți în baza unui proiect realizat de arhitectul restaurator Mihail Andrieș.

Asociaţia Monumentum a fost înființată în anul 2018 de un grup de intelectuali din Chișinău, având ca scop principal restabilirea monumentelor interbelice din stânga Prutului.

Foto credit: Iulian Rusanvoschi

Citeşte şi: Mitropolitul Petru a oferit distincţii celor care s-au implicat în restaurarea unor monumente creştine 

Comentarii Facebook


Știri recente