A fost reeditată lucrarea Ortodoxie și Românism

A apărut recent, la Editura ”Basilica” a Patriarhiei Române, volumul 8 din Seria ”Dumitru Stăniloae” Opere complete. Acesta cuprinde lucrarea ”Ortodoxie și românism”, apărută pentru prima dată la Sibiu, în anul 1939.

Această carte a fost alcătuită din studii și articole publicate în Gândirea și Telegraful Român care au fost reunite în funcție de tema abordată – anume raporturile dintre Ortodoxie și specificul național.

Tema specificului național, dezbătută pe larg în perioada interbelică, a născut unele dintre cele mai interesante și fecunde opere de filozofie sau de filozofie a culturii din țara noastră. De la Lucian Blaga și Constantin Rădulescu-Motru și până la Nae Ionescu, Nichifor Crainic și Părintele Stăniloae, în perioada aceea au avut loc dispute vii, pasionate despre esența culturală, morală și religioasă a românilor. Lucrarea Părintelui Stăniloae este rodul acelei perioade și, evident, al meditației îndelungi asupra rolului pe care Ortodoxia l-a jucat și îl joacă în formarea permanentă a acestui neam.

În afara gravității temei și a pasiunii cu care Părintele Stăniloae își construiește argumentele și își prezintă gândurile, cartea are o savoare aparte mai ales prin tonul polemic bine temperat și prin acuitatea contraargumentelor. Acest aspect arată modul admirabil în care se dezbăteau ideile în acea perioadă și faptul că elita intelectuală reușea să comunice foarte bine, autorii din diverse domenii citindu-se între ei și criticându-se cu toată seriozitatea.

Citiți această lucrare a Părintelui Stăniloae, în multe privințe diferită de marile opere ca ”Dogmatica” sau ”Ascetica și Mistica”, dar nu mai puțin provocatoare și profundă!

Volumul 8 din Seria ”Dumitru Stăniloae” Opere complete poate fi consultat la bibliotecile școlilor de Teologie din Patriarhia Română dar poate fi și cumpărat de la magazinele de carte bisericească.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…