A fost întronizat al şaselea Arhiepiscop Grec al Marii Britanii

Înaltpreasfinţitul Părinte Nichita a fost întronizat sâmbătă, în Catedrala Sfânta Sofia din Londra, ca Arhiepiscop de Thyateira și Marea Britanie.

Înaltpreasfinţia Sa este cel de-al şaselea conducător al Eparhiei de Thyateira înfiinţată în 1922 de Patriarhul Ecumenic Meletie al IV-lea.


Ceremonia de întronizare a fost prezidată de Mitropolitul Emanuel de Franța, delegatul Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

În discursul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Emanuel a spus că este o zi importantă pentru Arhiepiscopia Greacă a Marii Britanii, dar mai ales pentru Arhiepiscopul Nichita căruia i-a urat să devină un „doctor şi vindecător de suflete”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Nichita a mulţumit Sanctităţii Sale pentru că i-a încredinţat această misiune şi a declarat că va rămâne întotdeauna fidel Patriarhiei Ecumenice.

„Vin în Marea Britanie într-un moment în care lumea este zdruncinată de multe inegalități și suferințe. Din acest motiv, prioritatea mea este să cooperăm, laicat și cler, pentru a ține lumina Ortodoxiei aprinsă în Marea Britanie și pentru a reînnoi această lumină cu un ulei autentic și nedenaturat, uleiul credinței ortodoxe”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La eveniment au asistat numeroşi credincioşi, clerici şi ierarhi.

Din Statele Unite participat Mitropoliţii Alexie de Atlanta, Gherasim de San Francisco și Nathanael de Chicago.

Ierarhi prezenţi în catedrala din Londra. Foto credit: Arhiepiscopia greacă a Marii Britanii

Eparhia de Thyateira

De la înfiinţare şi până în prezent, Patriarhia Ecumenică a desemnat următorii ierarhi la conducerea eparhiei:

Germanos Strenopoulos (1922-1951), Athenagoras Kavadas (1951-1963), Athenagoras Kokkinakis (1963-1979), Methodios Fouyias (1979-1988), Gregorios Theocharous (1988-2019).

Înaltpreasfinţitul Părinte Nichita Lioulias a fost ales Arhiepiscop de Thyateira și Marea Britanie de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice în data de 12 iunie 2019.

El îi succede Arhiepiscopului Grigorie care s-a retras din funcție din motive de sănătate.

Într-un interviu pentru The National Herald, Arhiepiscopul Nichita a vorbit despre primirea călduroasă din partea fostului Arhiepiscop al Marii Britanii.

Înaltpreasfinţitul Părinte Nichita a precizat că fostul conducător al eparhiei va locui în continuare la Arhiepiscopie şi i se va pune la dispoziţie tot ce va avea nevoie.

„I-am spus că îl văd ca pe propriul meu tată şi ce aş fi dorit pentru tatăl meu îmi doresc şi pentru el”.

Arhiepiscopul Nichita Loulias

Arhiepiscopul Nichita Loulias este originar din Florida, SUA.

A studiat la Universitatea din Florida, pe care a absolvit-o în 1976.

A urmat cursurile Școlii de Teologie Sfânta Cruce din Boston, pe care le-a absolvit în 1980. Și-a continuat formarea teologică la Universitatea Aristotel din Tesalonic.

În 1985 a fost hirotonit diacon și ulterior preot.

În data de 2 decembrie 1996 a fost ales Mitropolit de Hong Kong, iar hirotonia întru episcop a avut loc la Catedrala Sfântul Gheorghe din Constantinopol 12 zile mai târziu.

A fost întronizat în catedrala Sfântul Luca din Hong Kong în 12 ianuarie 1997, fiind primul cleric al nou-înființatei Mitropolii ortodoxe grecești de Hong Kong.

În 2007 a fost numit Mitropolit de Dardanele.

Foto credit: Arhiepiscopia Greacă a Marii Britanii

Comentarii Facebook


Știri recente