A fost condus pe ultimul drum Părintele Mircea Păcurariu, „cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române”

Părintele Mircea Păcurariu, renumit profesor şi academician, a fost condus pe ultimul drum, vineri, 15 ianuarie 2021. El a trecut la Domnul în urmă cu două zile, la vârsta de 88 de ani.

Slujba de înmormântare a avut loc în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu şi a fost oficiată de un sobor de arhierei, condus de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului.

La acest eveniment trist, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanţe care a fost citit de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului.

”Cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române din ultima jumătate de veac

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române l-a numit pe regretatul profesor „o vrednică şi intensă conștiință de slujire eclesială, specialist de renume în Istoria Bisericii Ortodoxe Române, promotor erudit şi pasionat al spiritualității ortodoxe în ţară şi în contactele cu istorici şi teologi din străinătate”.

Despre opera sa, a spus că este vastă şi profundă. „Cea mai cunoscută lucrare a sa rămâne tratatul de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, în trei volume şi multe ediții. Este cea mai importantă şi completă lucrare de istoriografie bisericească românească editată până în prezent”.

Patriarhul a afirmat că Părintele Profesor Mircea Păcurariu va rămâne în memoria culturii româneşti ca fiind „cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române din ultima jumătate de veac, o lumină de Înviere peste timp”.

„Nu a fost numai preot, profesor şi academician, ci şi un autentic reper moral creştin pentru generaţiile tinere”, a punctat Părintele Patriarh.

Mitropolitul Laurenţiu a reliefat alte aspecte ale personalităţii marelui teolog.

„Reținem lângă acest chip blând al părintelui, fapt pentru care, indiferent de ce titlu universitar i-am aminti acum, cea mai mare calitate a lui este aceea de a fi părinte. Alături de alți mari părinți ai noștri ai Bisericii, cum este părintele Stăniloae, sau părintele Braniște, i se va spune părintele Mircea Păcurariu”.

„Ne amintim cu toții de seriozitatea, dar și de înțelegerea pe care o avea față de studenții nepricepuți, începători, temători, uneori delăsători. Era imparțial și incoruptibil. A fost un părinte și un coleg, în același timp”.

A urmat citirea mesajului de condoleanțe venit din partea consilierului prezidențial Sergiu Nistor, după care Mitropolitul Andrei al Clujului a transmis un mesaj de condoleanțe din partea Academiei Române și din partea Înaltpreasfinției Sale.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Mircea Păcurariu a fost preluat din Catedrala mitropolitană cu onoruri militare și dus la mormântul familiei pregătit la cimitirul Bisericii „Buna Vestire” din Sibiu.

În timpul ceremoniei de înhumare, Garda militară a tras trei salve de foc în onoarea celui care a intrat în istorie prin activitatea sa academică unică prin care a scos la lumină lucrarea deosebită a Bisericii Ortodoxe din Ardeal și nu numai, fiind decorat pentru meritele sale de Președinția României cu Ordinul „Steaua României” în grad de ofițer.

Foto credit: Mitropolia Ardealului


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…